Reprezentanţii formatorilor acuză Guvernul că, prin intermediul unor modificări legislative nejustificate, această posibilitate va fi lăsată doar în sarcina universităţilor, scrie avocatnet.ro. Schimbarea legislativă afectează toţi formatorii autorizaţi care organizează cursuri de nivel 5 şi 6 de calificare, ei urmând să rămână fără activitate. Printre aceştia se numără instituţii publice, asociaţii, fundaţii şi nu numai.
De la 1 ianuarie 2016, furnizorii de formare profesională nu vor mai putea să organizeze cursuri pentru adulţi pentru nivelurile 5 şi 6 de calificare, se arată într-o plângere prealabilă depusă la Executiv de către Asociaţia Patronală a Furnizorilor de Formare Profesională din România (APFFPR).
PLÂNGEREA POATE FI CITITA AICI
"Prevederile hotărârii criticate sunt netemeinice şi nelegale deoarece îngrădesc dreptul furnizorilor de formare profesională de a organiza cursuri, aşa cum sunt prevăzute de articolul 10 din OG nr. 129/2000. Mai mult, dacă s-ar accepta această hotărâre, toţi furnizorii de programe de formare profesională a adulţilor, care organizează cursuri de nivel 5 şi 6 de calificare, vor fi obligaţi să-şi înceteze activitatea, să-şi concedieze angajaţii, să-şi declare insolvenţa. Nu în ultimul rând, furnizorii care au accesat fonduri structurale, au creat locuri de muncă, au plătit taxe şi impozite sunt puşi în situaţia de a nu asigura sustenabilitatea investiţiilor susţinute din fondurile europene în cadrul POS DRU 2007-2013", scrie în plângerea adresată Executivului.