Studenţii care nu au mai găsit loc la cămin sau vor condiţii mai bune trebuie să ceară mai mulţi bani de la părinţi. Chiriile cresc pe măsură ce se apropie începerea facultăţilor, şi cu 30 de procente în unele oraşe. După Bucureşti, cele mai scumpe locuinţe sunt în ordine la Cluj-Napoca şi Timişoara. Explicabil, pentru că în oraşul din Transilvania, de pildă, sunt 100 de mii de studenţi şi 15 mii de locuri la cămine.
Închirierea a devenit un mijloc bun de profit pentru localnicii de la Cluj-Napoca: încasează şi 600 de euro pe lună pentru un apartament cu trei camere aflat în centrul oraşului. Iar cine găseşte o garsonieră sub 200 de euro trebuie să se considere norocos.
Antoanela Hurducaș, agent imobiliar: Un apartament cu o cameră între 250 și 300, două camere - între 350 și 450 de euro, 3 camere - de la 400.
Studenţii de la Cluj-Napoca plătesc chirii ridicate şi pentru că în zonă lucrează mulţi programatori cu salarii mari, iar proprietarii de apartamente îşi permit să urce tarifele ştiind că potenţialii chiriaşi îşi permit să plătească.
Tinerii care învaţă la facultăţile de la Timişoara îşi fac şi ei griji. Sunt de trei ori mai mulţi decât locurile de la cămine.
Daniel Crainic, director marketing imobiliare.ro: Proprietarii profită de această perioadă, o speculează și cresc prețurile cu 15-20%.
Un apartament cu două camere ajunge la Timişoara la 280 de euro pe lună.
Proprietarii cresc preţurile şi la Constanţa, mai ales că în oraş sunt mulţi studenţi din străinătate. 15% în plus faţă de anul trecut duce o garsonieră şi la 250 de euro pe lună, ca să nu mai vorbim de apartamente.
Student: Nu este bine, sunt din Turcia şi este...oribil. Suntem două persoane şi dăm 400 de euro pe un apartament cu două camere.
Paul Greavu - reporter Digi24: Un apartament de 2 camere, decomandat, cu o suprafaţă de 50 de mp şi care se află la doar 5 minute de campusul universitar, se închiriază în această perioadă cu preţuri cuprinse între 250 şi 300 de euro.
În apropierea campusului universitar de la Constanţa au fost construite în ultimii cinci ani 10 blocuri noi, în vreme ce numărul camerelor din căminele studenţeşti nu a mai crescut.