Reporter: „Ştii ce trebuie să faci dacă cineva leşină acum pe stradă?”
Trecător: „Caut să vă dacă s-a lovit la cap, aşa... Dacă am nişte apă îi dau peste faţă, îl bat uşor peste palmă”
Trecător: „Încerc să o ajut, să o ridic.”
Greşit. O persoană înconştientă trebuie aşezată întâi în poziţie laterală, spun specialiştii în prim-ajutor. Pentru că nu sunt resuscitaţi la timp, 70.000 de români îşi pierd viaţa anual. Nu doar statisticile, ci şi parlamentarii spun că suntem un popor neinformat. Aproape 40 de aleşi au semnat un proiect de lege care ar introduce cursurile obligatorii de prim ajutor în şcoli şi universităţi.
„Până şi la Colectiv s-a văzut că intervenţia tardivă a autorităţilor ar fi putut fi compensată de cei care erau acolo. Eu cred că noţiunile de prim-ajutor trebuie să devină ca tabla înmulţirii. Să ştii să le faci reflex pentru ca să fii cu adevărat eficient,” spune Tudor Ciuhodaru, iniţiatorul proiectului.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ susţine ideea, dar ridică o întrebare esenţială: cine predă aceste cursuri?
„Cei pe care îi avem acum ca specialişti la ISU sau în sistemul sanitar nu pot acoperi. Trebuie mai întâi ca ministerul să facă un inventar al resursei umane, al necesarului, trebuie cursuri de formare,” declară Simion Hăncescu, preşedintele FSLI .
Specialiştii din sistemul de urgenţă spun că că ar fi suficiente chiar şi două ore pe an. Iar informaţia trebuie adaptată în funcţie de vârsta elevilor.
„De la măsurile de bază, către alte informaţii mai complexe. Cum să ne descurcăm în faţa unei hemoragii. Peste aceste informaţii se adaugă alte informaţii cu privire la modul în care abordăm o persoană cu o fractură şi tot aşa,” spune Cristian Grasu, preşedintele Societăţii de Salvare Bucureşti.
Proiectul de modificare a Legii Educaţiei este în consultare publică până pe 30 decembrie.