România are de şapte ani o Agenţie de Credite pentru Studenţi. Câte împrumuturi a acordat până acum? Nici măcar unul. Asta deşi fostul ministru al Educaţiei declara anul trecut că 50 de milioane de euro, bani europeni, vor fi folosiţi în acest scop. În schimb, Agenţia are zece angajaţi, pe care îi conduc nu unul, ci doi directori.
Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei: „Este vorba de o sumă de 50 de milioane de euro pentru o perioadă de trei ani, în aşa fel încât să putem finanţa un număr de 1.000 de credite pe an, cu o valoare între 15.000 şi 20.000 de euro.”
Credite, din bani europeni, pentru studenţii care nu îşi permit să meargă la facultate. E anunţul optimist pe care fostul ministru al Educaţiei îl făcea în august 2015. Mai mult de un an mai târziu, Agenţia de Credite şi Burse pentru Studenţi tot nu acordă împrumuturi.
Ecaterina Bodea, purtător de cuvânt al Agenţiei de Credite şi Burse pentru Studenţi: „Era un program pilot. Dar deocamdată încă nu s-a aprobat nimic ca să putem începe procedurile de acordare.”
Instituţia funcţionează din 2009 cu doi directori, ale căror salarii anuale însumează peste 110.000 de lei, bani de la stat. Aceştia au zece subalterni, care se ocupă de acordarea unor burse în străinătate, pentru aproximativ 100 de studenţi pe an.
Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei: „Dacă sunt probleme legate de managementul intern vom interveni şi vom vedea cum putem să corectăm această problemă pe care o semnalaţi dumneavoastră.”
În fiecare an, tineri din mediul rural renunţă la visul de a merge la facultate, din motive financiare.
Denisa Gheorghiță, elevă la liceul Alexandru Macedonsky Melinești: „Mulți părinți nu au posibilitatea să ne țină la facultăți cu taxa. Nu cred că e așa dificil să returnăm banii, făcând o facultate, avem și o mai bună oportunitate de a ne găsi un serviciu.”
În alte țări, sistemul de creditare pentru studenţi funcţionează cu succes de ani de zile.
Rick Peter, profesor de la Universitatea Clemson America: „În America, avem un sistem prin care studenții pot lua împrumuturi de la bănci sau organizații private, dar și de la guvernul Statelor Unite.”
Tinerii americani trebuie să returneze banii după ce se angajează şi au un salariu care să le permită acest lucru.