Copiii care nu au urmat clasa zero nu vor putea fi înscrişi în clasa I. Situaţie incertă pentru 1.000 de micuţi
Ana-Maria face parte din prima generaţie de elevi care au mers la clasa pregătitoare, proiect lansat în sistemul educaţional din România în toamna anului 2012. De atunci au trecut aproape patru ani. Patru ani în care mii de copii au fost înscrişi direct în clasa I-a, deşi, în Legea educaţiei, clasa pregătitoare este obligatorie!
Julieta Mihăilescu, director la şcoala nr. 50 din Bucureşti: „Trebuie să ne fie clar când spunem că această clasă este sau nu este obligatorie. Este obligatorie pentru că învăţământul românesc începe de la clasa pregătitoare. Aşa ne spune legea şi noi nu ar trebui să încălcăm legea”.
"În conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, învăţământul primar cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV", se precizează în metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar.
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj a declarat, recent, că, din această toamnă, niciun elev nu va putea intra în clasa I-a dacă nu a terminat clasa pregătitoare. Fără excepţii!
"Părinţii, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2016 inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar, în clasa pregătitoare" se arată în documentul emis de reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
Iulian Cristescu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: „Singura problemă apărută este momentul în care s-a anunţat această metodologie. Ar fi fost normal să se anunţe în vacanţa de vară, din 2015, astfel încât toţi părinţii să ştie acest lucru”.
Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi spun că în România sunt aproximativ 1000 de elevi care vor împlini şapte ani până la începutul anului şcolar 2016-2017 şi nu au fost înscrişi în clasa pregătitoare.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Iulian Cristache: „Sunt probleme, sunt copii care nu s-au înscris în clasa pregătitoare, au o vârstă destul de mare. Unii dintre ei poate se apropie de şapte ani şi chiar este o problemă să se ducă la şapte ani la clasa pregătitoare, având în vedere că sunt copii de cinci ani şi jumătate”
Julieta Mihăilescu, director la şcoala nr. 50 din Bucureşti: „Nu cred că se întâmplă nimic grav. Este puţin mai mare în clasa aceea”.
În timp ce în România încă mai există părinţi care nu găsesc o utilitate clasei pregătitoare, în Germania, de exemplu, toţi copiii care până la sfârşitul lunii aprilie împlinesc 5 ani au obligaţia să meargă la clasa pregătitoare.
Julieta Mihăilescu, director la şcoala nr. 50 din Bucureşti: „Cred că părinţii trebuie să aibă încredere şi să pornească din start cu gândul că această clasă face bine copilului meu şi de aceea trebuie dus la clasa pregătitoare. Pentru că aşa este ordinea, clasa pregătitoare şi apoi clasa I”.
Iulian Cristache: „Trecerea copilului de la grădiniţă la clasa I se face mult mai uşor. Dacă la grădiniţă consideri că e mai mult o joacă şi o socializare, la clasa pregătitoare chiar se face carte”.
Directorii de şcoli din România susţin că motivele pentru care mulţi părinti nu îşi înscriu copiii la clasa pregătitoare sunt pe cât de diverse, pe atât de curioase!
Julieta Mihăilescu: „Fiecare părinte ştie poate cel mai bine ce trebuie să facă cu copilul lui. Am avut tot felul de surprize, părinţi care mi-au sps că au copii de cinci ani şi jumătate foarte deştepţi însă uneori părinţii nu ar trebui să evalueze copilul chiar şi din acest punct de vedere”
Marian Banu, purtător de cuvânt la ISMB: „Vreau să vă spun că noi am făcut un studiu al copiilor care au fost înscrişi în clasa I direct. Sunt copii care vin din străinătate. Sunt copii care vin din mediul rural, sunt copii care vin din medii defavorizate. Am avut câteva zeci de cazuri în care părinţii nu s-au preocupat şi pur şi simplu au uitat să îşi înscrie copiii la şcoală”.
Julieta Mihăilescu: „Dacă un părinte consideră că el nu are nevoie de această clasă pregătitoare şi sare peste ea atunci eu cred că nu face decât o eroare în viaţa copilului lui”.
Pe 22 februarie, pe site-urile şcolilor şi ale inspectoratelor din fiecare judeţ se va afişa numărul claselor pregătitoare din fiecare unitate de învăţământ. În perioada 24 februarie - 3 martie, părinţii şi copiii pot vizita sălile de curs.
Mai multe informaţii despre calendarul înscrierii în clasa pregătitoare se pot obţine de pe site-ul Ministerului Educaţiei: www.edu.ro.
Marian Banu, purtător de cuvânt la ISMB: „Noi estimăm având o promoţie de circa 13000 de elevi, în final vom avea 16.000 - 17.000 pentru că au dreptul să se înscrie şi copii născuţi în perioada 31 august-31 decembrie”.
Ca în fiecare an, reprezentanţii inspectoratelor şcolare fac un apel către părinţii care vor să îşi înscrie copiii în alte şcoli decât cele în care sunt arondaţi.
Marian Banu, purtător de cuvânt la ISMB: „Recomandăm părinţilor să înscrie copilul cât mai aproape de casa, de domiciliu. Pentru că este o vârstă fragedă şi nu este firesc să facă o oră sau mai mult doar pentru că este înscris la o şcoală în învăţământul primar”.
Marian Banu, purtător de cuvânt la ISMB: „Dacă sunt probleme legate de modul în care sunt primiţi părinţii, modul în care conducerile unităţilor de învăţământ răspund părinţilor, dacă sunt probleme legate de respectarea metodologiei rugăm părinţii să informeze inspectoratul şcolar cât mai repede posibil”.
Rămâne de văzut ce soluţie găsesc reprezentanţii de la Educaţie pentru copiii care au împlinit 7 ani dar nu au trecut pe la clasa pregătitoare. Mai ales că ministrul Adrian Curaj a declarat că nu se vor mai admite excepţii, dar că se are în vedere rezolvarea acestor situaţii, în favoarea elevilor.
- Etichete:
- copii
- scoala
- elevi
- clasa zero
- clasa i
- inscriere scoala
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News