Schimbările frecvente de miniştri de la Educaţie fac ca proiecte bune pe hârtie să nu ajungă să fie puse în practică. Un exemplu ar fi centrele de orientare profesională pentru studenţi, legiferate într-o guvernare anterioară, dar fără norme de aplicare. Prin urmare, cei mai mulţi dintre studenţi nu au de la cine să primească sfaturi care le-ar putea fi utile în alegerea profesiei.
500.000 de studenţi rămân practic fără dreptul de a se orienta în carieră, deşi toate universităţile din ţară sunt obligate prin lege să organizeze centre de consiliere şi orientare profesională. Decizia a fost luată în 2009, când ministru al Educaţiei era Ecaterina Andronescu. Mandatul său s-a terminat înainte de apariţia normelor de aplicare, iar anul trecut discuţia nu a fost reluată. Prin urmare, în multe universităţi asemenea centre nu există.
„Nu ştim ce standard de calitate ar trebui să aibă servicul de consiliere pentru studenţi, nu ştim cât ar trebui să cheltuiască universitatea pentru a asigura minimul necesar pentru acest lucru, nu ştim cum ar trebui să fie plătiţi aceşti consilieri”, arată directorul Direcţiei pentru Studenţi din cadrul Universităţii Bucureşti, Marian Crăciun.
Din unele facultăţi în care totuşi s-au organizat aceste centre, consilierii au plecat, pentru că erau prost plătiţi.
În acest timp, studenţii susţin că au nevoie de asemenea servicii: „Ce ne dorim noi foarte tare este să se dezvolte aceste centre, să fie active în toate universităţile şi să poată efectiv consilia studenţii în planul lor de carieră. Este foarte important, având în vedere că asta e principala problemă care a ieşit din chestionarul de educaţie”, a arătat sâmbătă Loredana Urzică, preşedintele Uniunii Studenţilor din România, în cadrul unei întâlniri a USR.
De ani de zile, specialiştii în resurse umane avertizează că mulţi dintre absolvenţii facultăţilor nu îşi găsesc de lucru la finalul studiilor şi devin şomeri cu diplomă.