Conflict între Colegiul Psihologilor şi Ministerul Educaţiei

Data publicării:
ministerul educatiei nationale

Colegiul Psihologilor acuză Ministerul Educației că a testat ilegal candidații pentru postul de director de școală. Reprezentanții Colegiului spuncă testele ar fi trebuit create şi supravegheate de specialişti din acest domeniu. De cealaltă parte, însă, reprezentanţii Ministerului Educaţiei cred că supărarea vine, de fapt, ca urmare a unei hotârâri de Guvern care mută specializarea psihologilor de la colegiu, la universităţi, prin programele de master.

Ministerul Educaţiei le-a făcut candidaţilor o evaluare psihologică fără drept şi incorect, spune Colegiul Psihologilor.

S-au stabilit nişte punctaje ad hoc, s-au trimis în ţară. Sunt nişte punctaje alcătuite din inspectori şi funcţionari. Nu este niciun psiholog”, a spus președintele Colegiului, Mihai Aninței.

Acuzaţia este respinsă chiar de colegii de breaslă.

A fost un test de aptitudini cognitive. Asta înseamnă că testează o parte din acele aptitudini care ar putea să fie necesare pentru a desfăşura o activitate profesională ca un director de şcoală. Testul a fost creat de spectalişti în psihologie, cât şi de specialişti în ştiinţele educaţiei, pentru că are două componente: testează aptitudini cognitive, cât şi manageriale. Nu cunosc un profesor universitar din România care să nu fie în acelaşi timp şi practician. E foarte greu să predai psihoterapie dacă nu eşti terapeut”, a spus profesorul universitar Dragoș Iliescu.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei neagă că ar fi vorba despre un test psihologic şi spun că este unul care testează aptitudinile necesare unui director de şcoală. Mai mult, ei cred că supărarea Colegiului Psihologilor are altă sursă. 

Nu credem în coincidenţe. Această conferinţă de presă a avut loc la mai bine de o săptămână de la acest concurs, şi la câteva zile de la momentul la care Ministerul Educaţiei a început procesul de consultare referitoare la formarea profesională a psihologilor. Va scoate de sub monopolul Colegiului Psihologilor din România formarea profesională a psihologilor”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

Propunerea Ministerului Educaţiei presupune ca toţi psihologii să aibă şi diplomă de master. Cu alte cuvinte, viitorii psihologi nu ar mai fi nevoiţi să plătească organizaţiei profesionale o taxă de aproximativ o mie de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...