Cîmpeanu, despre politizarea Educației și numirea ilegală ca director de școală a președintelui PNL Bârlad: Nu mă simt confortabil

Data actualizării: Data publicării:
Sorin Cîmpeanu în studioul Digi24
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. Foto: Captură Digi24

Sorin Cîmpeanu a vorbit miercuri seara la Digi24 despre politizarea ministerului Educației, în contextul numirii în funcția de director interimar al unui liceu din Bârlad a președintelui PNL din oraș, deși acest lucru era ilegal. „E un exemplu că e nevoie de concurs pentru directori care să privilegieze competența și atât. Nu mă simt confortabil”, a spus Cîmpeanu. Ministrul Educației a mai discutat cu Claudiu Pândaru și despre proiectul de lege care prevede ca numirea directorilor în școli unde se predau limbi ale minorităților să se facă cu avizul formațiunii politice care reprezintă respectiva minoritate în Parlament.

Președintele PNL Bârlad, Georgică Vulpe, pe lista directorilor interimari numiți de ISJ Vaslui, deși legea interzice șefilor de partide să conducă școli

Numele lui Georgică Vulpe, ales în iunie președinte al filialei PNL Bârlad într-un proces soldat cu scandal, figura pe lista persoanelor desemnate în funcții de directori interimari de școală, luna aceasta, de către Inspectoratul Școlar Județean Vaslui. El apare ca director la Liceul Tehnologic „Petru Rareș” din localitate, scrie G4Media. Cazul a fost semnalat de senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie, care a scris, marți, pe Facebook că „anumiți inspectori și-au permis deja, în ciuda tuturor avertismentelor, nu doar abuzuri, ci și ilegalități!”.

Eu personal nu-l cunosc pe domnul Vulpe, dar m-am ocupat de situație. E un exemplu că e nevoie de concurs pentru directori care să privilegieze competența și atât. Am înțeles că domnul își dorește foarte mult să fie director de școală. Am înțeles, de asemenea, că legea nu permite să fii și președintele unei structuri de partid și să fii și director de școală”, a spus Câmpeanu la Digi24.

Vă dau o veste! Nu mai este președinte, de când am făcut în așa fel încât să-i aducem la cunoștință că nu poate fi și președintele PNL Bârlad și director de școală. Și a ales să fie director, a renunțat la a mai fi președinte, adică și-a dat demisia din funcția de președinte. Va fi director până începem concursul care va fi pe 14 septembrie”, a adaugat ministrul Educației.

De la PNL, Georgică Vulpe nu ar fi singurul în această situație. Alți 4-5 profesori din liceul bârlădean unde a fost numit liderul local al PNL au fost detașați directori interimari la alte unități de învățământ.

Ministrul Educației spune că pe 14 septembrie va avea loc concursul, iar în 15 octombrie doar cei care au luat peste 7 la examenul scris, își pot exprima opțiunile și se vor prezenta la proba de interviu, probă care se va derula până în luna decembrie. „Vor fi numiți începând cu prima zi a semestrului doi, adică 10 ianuarie”, precizează Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, domnul Vulpe a fost numit director al Liceul Tehnologic „Petru Rareș” de inspectorul școlar județean, cu avizul consiliului de administrație al IȘJ. „Dacă nu organizăm concursurile, vom avea aceste situații, multiplicate la infinit. Legea pune în dreptul Inspectoratului numirea directorilor interimari. Nu mă simt confortabil. Dacă ar fi fost singura situație, aș fi putut să trec peste un caz punctual, dar nu e cazul. Nu este singurul caz de politizare. Legea e clară, nu dă dreptul ministrului să se implice în aceste numiri care sunt în sarcina Inspectoratului Școlar Județean. Singura variantă este să organizăm concursurile”, a spus Cîmpeanu.

Ordin cu dedicație. Directori de școli, cu aviz scris de la UDMR

În altă ordine de idei, într-un proiect de ordin de ministru, publicat astăzi pe site-ul Ministerului Educației, la articolul 3 scrie că „Numirea în funcțiile de director și de director adjunct, în cazul unităților de învățământ cu predare în limbile minorităților naționale și al celor cu secții de predare în limbile minorităților naționale în care sunt normate una sau mai multe funcții de director adjunct, se face cu avizul scris și motivat al organizației care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României sau, dacă minoritatea nu are reprezentare parlamentară, cu consultarea Grupului parlamentar al minorităților naționale, emis în vederea numirii și comunicat conform anexei 8”.

Întrebat de jurnalistul Digi24 Claudiu Pândaru, dacă acest lucru nu este politizare, ministrul Educației a răspuns că „nu e politizare”. „Politica e politică, încurajarea minorităților naționale este încurajarea minorităților naționale”, a spus Cîmpeanu.

Nu este vorba doar de UDMR, pentru că noi avem foarte multe minorități. România este un exemplu pozitiv, pentru că încurajează învățământul în limbile minorităților. Este un drept pe care îl au în lege, articolul 97”, a adăugat ministrul.

Deci vi se pare firesc ca un director de școală, sau un director adjunct, să primească un aviz în scris, din partea formațiunii politice care reprezintă minoritatea în parlament?”, a întrebat Claudiu Pândaru.

Motivat, aviz motivat. Ne place, sau nu ne place”, a conchis Sorin Cîmpeanu.

După ce s-a luat examenul, în cazul în care se identifică opțiunea pentru o școală cu predare integrală sau parțială în limbile minorităților, și-s multe, în această situație intervine legea și spune că în vederea numirii este necesară prezența acestui aviz. Deci este mult mai puțin politizat decât a fost în anul 2016”, a explicat ministrul Educației.

Aflați mai multe amănunte despre aceste subiecte în materialul video.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri