Sute de mii de ingineri au părăsit România în ultimii ani, iar lipsa specialiştilor se vede în evoluţia slabă în mai toate domeniile. Marea problemă este că tinerii nu mai vor să devină ingineri, considerând că specializarea e mult prea dificilă. Pentru a-i convinge pe absolvenţii de liceu să aleagă această meserie, studenţii de la Politehnica din Bucureşti i-au ademenit cu oferte care mai de care mai interesante.
Robotul Nao a fost vedeta de la târgului de facultăţi de la Universitatea Politehnica din Capitală. Nao recunoaşte vocea umană, procesează comenzi şi ştie chiar să danseze. Programarea sa a fost opera unuia dintre studenţii de la Facultatea de Electronică.
„Robotul poate fi folosit pentru interacţiunea cu copiii cu diferite afecţiuni cum ar fi autismul sau diferite boli neurologice. Poate fi folosit şi în scopuri practice, să adune obiecte, să facă curat, să facă mâncare de exemplu”, spune student Nicolae Georgian.
Liceenii veniţi în vizită au putut asculta melodii clasice generate printr-un experiment de studenţii de la Automatică.
„Sunetul se formează asemenea sunetului produs de un difuzor, este o frecvență corespunzătoare unei note muzicale și se formează prin mişcarea aerului de lângă descărcarea electrică și apoi sunetul se transmite prin aer până la urechea omului”, spune student Daniel Ghilinţă.
Profesorii le-au vorbit viitorilor studenţi despre carierele pe care le pot urma după terminarea facultăţii.
„Avem la facultate, la sfârşit, studenţi foarte bine pregătiţi pentru un domeniu super competitiv. Practic, avem şi ne putem cu cea mai mare de angajabilitate în privat din facultățile din România”, afirmă profesor Daniel Rosner.
Reprezentanţii universităţii spun că programele din acest an sunt menite să creeze noi locuri de muncă.
„Din punctul meu de vedere, o universitate nu trebuie să fie numai racordată la piața muncii, ea trebuie să fie generatoare a pieței muncii, pentru că aici se crează joburile care apoi se transferă în piața muncii și crează domenii noi care produc profit”, spune Ecaterina Andronescu, președintele Senatului.
Anul acesta, Politehnica din Bucureşti scoate la concurs 5.000 de locuri pentru examenul de admitere. În perioada martie - iunie, universitatea organizează un program gratuit de pregătire la Matematică, Fizică, Chimie și Economie pentru cei care vor să se familiarizeze cu subiecte asemănătoare celor de la examenul de admitere.