Profesorii şi elevii mai au de aşteptat până când vor putea beneficia de metode moderne de predare şi învăţare. Deşi este în discuţia autorităţilor de şase ani, biblioteca virtuală, locul în care ar urma să fie postate toate manualele, este abia la stadiul de concept. Aceeaşi soartă o are şi platforma naţională de educaţie, instrumentul online unde ar urma să fie disponibile gratuit cursuri, cărţi, jocuri, teste, chiar şi teme pentru acasă. Tot ce ştiu autorităţile este că digitalizarea învăţământului ar urma să coste 120 de milioane de euro.
De 29 de ani, Magdalena Uleia predă matematică la un liceu din judeţul Dâmboviţa. Acum nouă ani, pentru că nu ştia nimic despre calculatoare, a decis să urmeze cursurile facultăţii de Cibernetică.
„Mi-am dat seama că altfel nu reuşeam să învăţ singură. ca elevii, mi-am dat termene, să dau examene”, a explicat profesoara de matematică.
Acum, Magdalena nu concepe un viitor al învăţământului fără o platformă naţională a educaţiei.
„Elevii noștri nu prea mai sunt cu cititul, nici dacă le pui o tabletă în față, dar măcar așa să îi atragem prin formatul digital”, a explicat profesoara.
Din păcate, autorităţile recunosc că mai este cale lungă până la realizarea acestui obiectiv. Deocamdată trag cu ochiul la cum au reuşit alte ţări, precum Polonia.
„În prezent, platforma online conţine resursele din curricula curentă. Poţi studia cursurile de la şcoală, începând cu clasa I şi până în clasa a XII -a. Sunt foarte importante cerinţele implementate de noi: licenţe gratuite şi atenţie faţă de persoanele care au dizabilităţi”, a spus Alek Tarkovski, specialist în Polonia.
În România, principala problemă rămâne accesul şcolilor la internet, în special în mediul rural. Este motivul pentru ministerul Educaţiei şi cel al Comunicaţiilor vor face un parteneriat.
„Ceea ce este necesar este să ajungem cu internetul într-o sala de clasă, nu doar într-un punct fix, într-un laborator de informatică sau, în şcolile mici, avem doar în zona administrativă”, a explicat Daniel Bojte, consilier IT la Ministerului Educației.
Platforma educaţiei naţionale va oferi acces la materiale educaţionale, fie ele cursuri, manuale, exerciții, teste sau jocuri educative, indiferent de vârsta sau posibilităţile financiare ale elevului. Pentru implementarea platformei, ministerul va scoate la concurs 20 de posturi de specialişti IT.