Lison Merville, absolventă de studii superioare la Paris, este masterandă la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Anul trecut a fost la un pas să se declare învinsă în lupta pentru echivalarea diplomelor.
Lison Merville, masterandă Facultatea de Ştiinţe Politice: „Am început să pregătesc dosarul în luna iunie, cu toate actele, şi a trebuit să-mi recunoască diploma de bacalaureat. Nu-mi închipuiam să fie atât de dificil. Am trimis actele la începutul lui iulie şi am aşteptat un răspuns care presupunea să vină în 30 de zile.”
Pentru că risca să rateze admiterea din iulie, a încercat să obţină lămuriri.
Lison Merville, masterandă Facultatea de Ştiinţe Politice: „Am început să sun, să trimit email-uri la Centrul de recunoaştere, dar nimeni nu răspundea niciodată. Am încercat şi în româneşte, pentru că aveam un prieten român în Franţa.”
Sesiunea de vară s-a terminat fără să se poată înscrie. Nu s-a dat bătută şi a cerut direct ajutorul conducerii Facultăţii de Ştiinţe Politice. La 1 septembrie reuşea să obţină actele. Alţii nu au fost însă la fel de norocoşi.
Ionela Băluţă, decan Facultatea de Ştiinte Politice, Universitatea din București: „Foarte mulți candidați din UE, în ultimii 2-3 ani. Au renunțat, nu au înțeles toate actele care li se cereau. Din păcate ne-am pierdut mulți posibili viitori studenți din cauza acestui proces greoi, neînteles de echivalare, care nu e gestionat de universitate, ci de acest centru din minister.”
De altfel, Universitatea din Bucureşti, acum sprijinită şi de cea din Timişoara, solicită dreptul de a recunoaşte direct diplomele obţinute în străinătate.
Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti: „Consiliul acesta care face această activitate de echivalare are un regulament, în aşa fel încât rezultatul se obţine foarte greu, procedurile sunt extrem de complicate, aplicarea lor nu este întotdeauna foarte transparentă.”
Probleme similare au şi profesorii români.
Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti: „Am cazuri concrete de colegi ai noștri care nu au putut să-și echivaleze certificate de abilitare obținute în Germania, fapt pentru care au trebuit să treacă din nou prin procesul de abilitare din România.”
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei resping acuzaţiile că tergiversează procedurile.
Gianina Chirazi, director Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor: „Absolut toţi inspectorii răspund, preiau tot ce înseamnă apeluri telefoanice. Nu pot să zic că poate se întamplă un apel sau două apeluri, dacă sună mai mulți cetățeni în același timp, să nu fie preluat pentru moment.”
Au şi explicaţii pentru problemele apărute.
Gianina Chirazi, director Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor: „Majoritatea vin și își depun dosarele foarte târziu, când deja universitatea începe procesul de admitere.
România are aceleaşi norme în privinţa recunoaşterii diplomelor ca Albania, Azerbaidjan, Kazahstan, Republica Moldova şi Macedonia.