Cât costă educația „gratuită”. Principalele cheltuieli ale părinților
Data publicării:
Peste 500 de lei costă pe lună educaţia unui copil, chiar dacă acesta învaţă într-o şcoală de stat, acolo unde totul ar trebui să fie gratuit. Conform datelor unei fundaţii din domeniu, costul e echivalentul a peste 6 alocaţii.
Cei mai mulţi bani pe care îi cheltuiesc părinţii sunt pentru rechizite, puţin peste 50 de lei pe lună pentru un copil. Mai puţini bani se duc pe manuale şcolare, culegerile şi caiete speciale, aproape 35 de lei.
Fiecare copil aduce de acasă şi bani pentru consumabilele din clasă, aşa-zis-ul fond al clasei, puţin peste 26 de lei pe lună. Aceşti bani nu ajung însă şi pentru paza şcolii, care necesită un cost suplimentar de 12 lei lunar. Părinţii trebuie să cotizeze şi pentru serbările de la finalul anului, 17 lei pe lună.
Dacă vor ca cei mici să practice un sport sau alte cursuri în afara celor organizate la şcoală, atunci mai scot din portofel 90 de lei. Şi pentru că puţini sunt cei care au cu cine să îi lase pe copii după ce termină orele la şcoală, mulţi părinţi optează pentru programul atfer school. Aici, costul e de aproape 157 de lei pe lună pentru un copil.
Şi programul „Săptămâna altfel” costă: se fac excursii, vizite la muzee, ceea ce înseasmnă un cost de 50 de lei.
În coşul minim pentru educaţie mai sunt alocaţi bani şi pentru cărţi şi produsele educative, ceea ce ar însemna încă 50 de lei din bugetul familiei. Studiul alocă bani şi pentru mersul la teatru, cinema sau muzeu, toate ar costa o familie cu doi copii aproape 60 de lei pe lună.