Grădiniţa Disney Garden, sectorul 6. Părinţii care-şi duc copiii aici plătesc între 600 de lei şi 900 de lei lunar, în funcţie de program.
Video cu camera ascunsă:
„- Ziceţi că respectaţi programa?
- Da. Avem caiete speciale care sunt de la Ministerul Educaţiei. Program, planificări, tot ce trebuie. Fetele mele sunt şi la stat şi au totul... am totul conform ca şi la stat. În plus, pictură în funcţie de grupele de vârstă!
...
- Adică de trei ani funcţionaţi?
- Nu. Din 2011!
- Mă rog, de 4.
- Nu sunt acreditată, dacă asta era următoarea întrebare.
- Da... mă rog
- ... acreditată de Ministerul Educaţiei”.
Primul pas obligatoriu este însă obţinerea unei autorizaţii de funcţionare şi abia apoi acreditarea. Directoarea grădiniţei are şi o explicaţie pentru care nu le-a cerut: costă!
„ARACIP-ul îţi cere o taxă de vreo 160 de milioane ca să vină să te viziteze şi să-ţi spună dacă îţi dă sau nu pe urmă un acord de funcţionare. Peste 2 ani vine iarăşi. Şi deja nu era cazul să mă bag la aşa ceva!”.
O altă grădiniţă, aceeaşi situaţie. Grădiniţa Zâmbete Colorate din sectorul 2.
Video cu camera ascunsă:
„- Aveţi toate avizele?
- Da. Bineînţeles. SANEPID-ul, noi avem de funcţionare. DSP nu-l avem noi. Avem autorizaţia firmei cu care colaborăm pe parte de mâncare.
- Ca metodă de predare?
- Metoda clasică, conform programei şcolare a Inspectoratului Şcolar.
- Sunteţi în reţeaua de la Inspectorat?
- Da, bineînţeles, da”.
Toate aceste informaţii însă nu coincid cu declaraţiile celor care autorizează şi acreditează asemenea instituţii. Inspectorul general şcolar a descoperit însă altceva în sistem. Niciuna dintre grădiniţe nu au autorizaţie:
„- Avem caiete speciale care sunt de la Ministerul Educaţiei, program, planificări, tot ce trebuie.
- Da, dar nu au autorizare!
- Zâmbete Colorate!
- Nici asta nu există!
- Bine, acum, mai există posibilitatea să figureze în alt sector! Pot să aibă mai multe puncte de lucru.
- Dar trebuie să se numească la fel, nu?
- Da.
- Deci în (n.r.- sectorul) 3 nu există!
- Hai să vedem în 4!
- Nu există în reţea!”.
Cu toate astea, mai marii din Educaţie nu pot lua măsuri. Spun că folosirea denumirii de grădiniţă în aceste cazuri este ilegală, însă recunosc că legea nu pedepseşte folosirea abuzivă a acestei titulaturi.
Florin Lixandru, inspector şcolar general al ISMB: „Colegii mei nu pot verifica aceste ONG sau societăţi comerciale care oferă serviciile astea pentru că nu au competenţa de a verifica aceste unităţi!”
Violeta Daria, purtător de cuvânt ARACIP: „Ce ştiu foarte clar e că nu au voie să utilizeze denumirea de grădiniţă până în momentul în care nu sunt autorizaţi. Legea nu spune ce să facă ARACIP dacă aceste grădiniţe funcţionează ilegal la atâta timp cât îţi asumi încălcarea legii cred că trecem în domeniul penal”.
În urmă cu două săptămâni imagini cutremurătoare dintr-o grădiniţă care funcţiona ilegal au fost date publicităţii. Doi copii erau bătuţi crunt chiar de directoarea instituţiei.
După difuzarea imaginilor, Inspectoratul Şcolar a cerut celor 200 de unităţi autorizate şi 40 acreditate să afişeze documentele de avizare chiar la intrarea în grădiniţe. Pentru că nu pot lua măsuri, mai marii din Educaţie i-au sfătuit pe părinţi să ceară documentele directorilor pentru a vedea dacă grădiniţele funcţionează legal.
Înaintea difuzării acestui material, Digi24 a solicitat punctele de vedere oficiale ale reprezentanţilor celor două unităţi. Le aşteptăm încă.