BUSINESS CLUB. Factura învățământului slab e plătită de angajator

Data publicării:
ucenici scoala

Potrivit unui studiu Creative Minds Hub, citat de Ziarul Financiar, banii încep să se scurgă rapid din conturile angajatorului din momentul în care şi-a dat seama că trebuie să aducă un om nou. Trebuie să îşi promoveze postul, online sau ţintit, la târgurile de joburi, iar apoi să înceapă recrutările. Dar procesul e lung, greoi şi ţine blocate multe resurse.

Dacă în urmă cu 7-8 ani circulă ideea că firma trebuie să aleagă pe cineva în maximum două săptămâni, acum în companiile mari, timpul s-a lungit la trei săptămâni şi chiar cinci, în cazul slujbelor mai complexe precum cele din IT. Trierea se face şi cu teste de aptitudini, psihologice sau de inteligenţă, toate mâncătoare de timp şi bani, şi totuşi, după selecţie, cheltuielile suplimentare tot nu se opresc.

Pe lângă salariul noului angajat, compania plăteşte pentru pregătirea lui. Iar în România, instruirea extensivă e la ordinea zilei, fiindcă 8 din 10 (80%) dintre absolvenţi ajung să activeze în cu totul alt domeniu decât cel studiat. Asta înseamnă că un angajat cu experienţă trebuie să joace rolul de mentor pe o bună perioadă de timp, timp în care și noul angajat, și vechiul angajat produc mai puţin pentru companie. Povara sistemului de învăţământ ajunge practic pe umerii angajatorului care vrea, nu vrea trebuie să-l mai şcolarizeze încă o dată pe respectivul tânăr.

Marele risc, venit tocmai din haosul anilor de şcoală, e ca angajatorul să eşueze în a-i descoperi vocaţia. Poate afla după un an că acesta nu avansează sau că nu mai e interesat de domeniu, ceea ce înseamnă că toată investiţia de până în acel moment a fost pentru nimic. Agonia se poate prelungi. Unii tineri sunt mutaţi din departament în departament, unde au parte iar şi iar de noi mentori, noi explicaţii, doar-doar şi-ar găsi locul în companie. Unii reuşesc şi devin un activ de valoare pentru companie. Alţii nu. Iar angajatorul reuşeşte cu greu să distingă între cel cu potenţial pentru domeniu şi cel care şi-a greşit vocaţia.

În CV, toţi tinerii par cam la fel. Majoritatea au studiat cam aceleaşi lucruri în şcoală, majoritatea nu au făcut practică şi majoritatea nu au avut ocazia să înveţe muncind. Diferenţierea e minimă, fiindcă şcolile în sine nu au libertatea să se diferenţieze. Ziduri birocratice trebuie sparte pentru a introduce în programă o materie practică sau a aduce la cursuri un profesionist în domeniu. Iar după şcoala făcută la normă, impactul asupra angajatorului trimite unde de şoc în întreagă economie. 55% dintre firmele din ţară spun că nivelul de calificare al forţei de muncă e o frână în calea dezvoltării. Iar povestea începe cu tânărul mecanic de la service-ul auto şi se termină cu medicul tânăr care a intrat şi a ieşit de pe băncile şcolii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...