Buget 2016. Îngrijorările şi criticile studenţilor

Data publicării:
studenti - GettyImages - 10 iulie 2015-1

 

FOTO: Getty Images

ANOSR a publicat miercuri un comunicat in care îşi exprimă nemulţumirea în legătură cu faptul că nici în anul 2016 „articolul 8 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 nu va fi respectat, iar educația va primi abia aproximativ 3,6% din Produsul Intern Brut al acestui an, în loc de minimum 6%, cum e stipulat legal".

Astfel „bugetul educaţiei ar fi mai mare decât in 2015 cu aproximativ 2,4 miliarde de lei, ca procent din PIB alocația pentru acest domeniu scade, anul 2015 încheindu-se, conform reprezentanților MENCȘ, cu un procent de 3,9% din PIB pentru educație, în urma tuturor rectificărilor bugetare.”

ANOSR a analizat bugetele alocate învățământului românesc în ultimii 7 ani şi a propus creşteri concrete pentru mai multe capitole bugetare ce ţin de învățământul superior, in studiul „Cifrele bugetului educației – unde suntem și unde ar trebui să fim”, lansat in noiembrie 2015 . „Creșteri bugetare pentru finanțarea de bază, fondul de investiții, subvenția pentru cămine-cantine, fondul de burse, subvenția pentru transport, Programul Național „Tabere Studențești” și cercetare” sunt considerate absolut necesare de asociaţia studenţească.

Foarte puţine din solicitările studenţilor se regăsesc în cifrele bugetului pentru anul 2016. Există astfel, creşteri insuficiente in fondul de burse pentru studenţi, şi, in special pentru studenţii din categoriile defavorizate. De asemenea, creşterea salariilor cadrelor didactice nu va putea fi acoperită in totalitate in anul 2016.

Subvențiile pentru cămine-cantine și pentru transport nu vor crește în anul 2016, studenții fiind nevoiți în continuare să locuiască în condiții improprii de cazare, să nu beneficieze de suficiente astfel de locuri sau să nu beneficieze de transport în comun gratuit” , reprezintă o altă nemulţumire a studenţilor.

De asemenea, un alt aspect foarte îngrijorător este bugetul alocat domeniului tineret, ce se află în scădere cu aproximativ 60% față de anul 2015, conform Consiliului Tineretului din România „

Din păcate, se pare că acest guvern nu a înțeles mare lucru din mesajul evenimentelor de luna trecută din România. Deși declarativ totul sună minunat, realitatea este cu totul alta. Investiția în educație este esențială și primordială pentru dezvoltarea societății. Deși există creșteri timide pe câteva capitole bugetare din domeniul învățământului, acestea nu rezolvă problemele de fond ale sistemului. Dacă ne preocupăm cu adevărat de viitorul României și dacă vrem să recuperăm decalajele formate între țara noastră și celelalte state din Uniunea Europeană, singura șansă pe care o avem este să investim masiv în educație. Nu ne mai permitem să pierdem în continuare an după an. De asemenea, neglijența cu care este administrat în prezent domeniul tineretului este una îngrijorătoare și arată lipsa de viziune pe care guvernul o are în acest sector. Sperăm ca, măcar în al 12-lea ceas, înainte de adoptare, guvernul să dea dovadă de responsabilitate și să corecteze bugetul, astfel încât să avem alocări corelate cu nevoile domeniilor educație și tineret” , a declarat Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR .

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri