Rodica Amanci este în clasa a XII-a, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Constanţa, şi face zilnic naveta către şcoală. Fata stă în localitatea Potârnichea, la 30 de kilometri de oraş. Un abonament costă 200 de lei pe lună, dar din această sumă Rodica poate deconta doar un sfert.
Rodica Amanci, elevă în clasa a XII-a: „Din iunie am început să muncesc până pe 5 septembrie, cam așa, ca să câștig bani în plus. Abonamentul meu costă 200 de lei, iar decontat primesc cam 60 de lei. Sunt mulți bani, sunt multe ore pierdute și mai ales când statul nu te ajută cu nimic, nu face nimic în privința asta.”
Rodica a decis să muncească în vacanţă pentru că ştie că are o singură şansă pentru a-şi schimba viaţa - trebuie să-şi termine liceul şi să meargă la facultate. În situaţia Rodicăi sunt zeci de mii de elevi.
În Constanţa, asociaţia care îi reprezintă a trimis Guvernului şi Ministerului Educaţiei o scrisoare prin care cer să fie aprobată o ordonanţă de urgenţă ce prevede decontarea întregii navete.
Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța: „În prezent, discuțiile avansează foarte greu și pe zi ce trece tot mai mulți elevi abandonează școala pentru că nu au bani să ajungă la cursuri.”
Măsura plafonării banilor de navetă, la 26 de lei pe kilometru, a fost luată pentru că transportatorii măriseră preţurile.
Marius Nistor, președintele FSE-Spiru Haret: „Lovitura puternică nu a fost la adresa transportatorilor, pentru că ei și-au menţinut în continuare aceleaşi prețuri. Lovitura a fost dată familiilor elevilor și bineînțeles beneficiarilor primari ai educaţiei, respectiv elevii.”
Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt la Ministerul Educaţiei: „E unul dintre obiectivele ministerului acela de a găsi soluţie la această nevoie, respectiv decontării navetei elevilor. Există studii în minister, făcute de colegii noştri, care arată clar pe de o parte şi diferenţele de tarife practicate de transportatori pe aceeaşi distanţă.”
Datele de la Ministerul Educaţiei arată că 125.000 de elevi au beneficiat de bani de navetă în anul şcolar trecut. Ministerul a plătit 7 milioane de lei, dar ca să acopere toţi banii de navetă este nevoie de 18 milioane de lei.