Azi e ultima zi pentru depunerea cererilor ca elevii să studieze religia. Câte cereri s-au depus până acum

Data publicării:
RELIGIE

Drepţii se răcoresc, păcătoşii ard. Drepţii se veselesc, păcătoşii se întristează. Pe drepţi îi va bucura vederea lui Dumnezeu, pe păcătoşi îi va întrista vederea focului. Avem şi o imagine cu păcătoşii ajunşi în flăcările iadului. Ce înseamnă să fii păcătos? De exemplu, să porţi la gât alte însemne decât sfânta cruce”, citește dintr-un manual Toma Pătrașcu, reprezentant ASUR.

Acest pasaj din manualul pentru clasele primare este invocat de mulţi părinţi care refuză să-şi înscrie copilul la ora de religie. Unii reclamă acum că sunt supuşi presiunilor.

În clasa fiului meu s-au distribuit cereri de participare. Lui nu i s-a dat o cerere şi asta mi s-a părut firesc, dar am fost sunată la câteva zile de la acest moment de învăţătoare, care mi-a zis că doamna director a spus că şi noi, cei care nu facem religia, trebuie să completăm acea cerere de participare şi apoi să adăugăm cu pixul că de fapt nu vrem”, spune Ioana Balaban, părinte.

„M-am gândit ca copilul meu să nu stea degeaba în ora în care au religie. Nu știu ce este în religie, în cartea de religie, dar în clasa întâia, atunci cred că e ok”, susține un părinte.

„Mie îmi place la religie pentru că învățăm multe despre Iisus, Doamne Doamne, despre creștini. Și învățăm multe rugăciuni”, spune un copil.

Copiii sunt educaţi în spiritul valorilor autentice, învaţă ce înseamnă să fii bun, să fii corect, să fii drept, să spui adevărul, să fii tolerant cu cel de lângă tine care nu este de aceeaşi credinţă, de aceeaşi cultură cu tine”, spune Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Este un punct de vedere asumat şi de vedete precum Connect-R, Sofia Vicoveanca, Dan Puric sau Elisabeta Lipă, care participă la campania Bisericii Ortodoxe. Clipurile care-i îndeamnă pe părinţi să-şi înscrie copiii la orele de religie sunt contestate de reprezentanţii unor ONG-uri.

Scopul pentru care noi am făcut această campanie şi toate spoturile şi mai sunt... sunt de atragere a atenţiei asupra situaţiei în care se află ora de religie”, spune Liana Stanciu.

Ani de zile Patriarhia a susţinut că 99% din populaţia României este credincioasă, că peste 86% dintre români sunt ortodocşi, că bisericile sunt pline. De ce în aceste condiţii este nevoie de aceste resurse enorme pentru a-i determina pe părinţi să accepte prezenţa orelor de religie în şcoli?”, afirmă Toma Pătraşcu, reprezentant ASUR.

Până acum, în școli au fost depuse aproximativ 1,8 milioane de cereri pentru studiul religiei. Ceea ce înseamnă că două treimi dintre elevi vor avea această disciplină în orar. Pentru ceilalți încă nu există alternativă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...