Chiar la debutul depunerii dosarelor de înscriere, internetul era plin de anunţuri pentru cei interesaţi să-şi schimbe temporar domiciliul din acte.
Vânzătoare de viză de flotant:„Eu vă fac o viză de flotant, care vă ajută la înscrierea copilului la şcoala respectivă. 100 de euro. Staţi liniştită, că nu există nicio problemă. E legal. Ne vedem acolo, cu actul casei, nu facem ilegalităţi”.
La înscrierea în clasa pregătitoare, criteriul esenţial este arondarea domiciliului în zona unde este şcoala. Dar părinţii au alte criterii.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Vom efectua o analiză şi vom lua în considerare orice probabilitate de îmbunătăţire a acestui proces”.
În Bucureşti, Şcoala Centrală este printre cele vizate în fiecare an de cereri mai multe decât numărul locurilor disponibile.
Maria Norocica, directoarea Şcolii Centrale: „Avem în planul de şcolarizare trei clase, 75 de locuri, şi în cazul în care vor fi mai multe cereri, cu posibilitatea de solicitare a suplimentării efectivelor, până la 30 de elevi pe clasă”.
În primele două ore din momentul startului pentru depunerea dosarelor erau deja 5.000 de cereri la nivel naţional.
Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București: „Trebuie să înţeleagă că cel mai important este omul de la catedră şi apoi şcoala”.
Pentru părinţii care au nevoie de diverse informaţii, există un telverde disponibil la fiecare inspectorat şcolar.