Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat, joi, că a semnat ordinele de retragere a titlurilor de doctor în cazul fostului ministru al Afacerilor Interne Petre Tobă şi primarului oraşului Voluntari, Florentin Pandele, după ce CNATDCU a decis că aceştia au plagiat în lucrările lor de doctorat, scrie News.ro.
Mircea Dumitru a precizat că a semnat miercuri ordinele privind retragerea titlurilor de doctor pentru Petre Tobă şi Florentin Pandele.
Întrebat ce se va întâmpla în continuare, Mircea Dumitru a spus că ceea ce a depins de Ministerul Educaţiei, s-a făcut, Petre Tobă şi Florentin Pandele fiind cei care, mai departe, pot lua o eventuală decizie de contestare în instanţă.
„Am făcut ceea ce prevede legea. După ce CNATDCU a respins contestaţiile, am semnat ordinul privind retragerea titlurilor de doctor. Ce se întâmplă mai departe, nu este de competenţa Ministerului Educaţiei”, a precizat ministrul Mircea Dumitru.
Ordinele de retragere a titlurilor de doctor ale lui Petre Tobă şi Florentin Pandele au fost emise după ce contestaţiile acestora la deciziile Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) de plagiat au fost respinse.
Consiliul General al CNATDCU a decis, în 12 octombrie, că fostul ministru de Interne Petre Tobă şi primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, au plagiat în lucrările lor de doctorat şi a trimis la Ministerul Educaţiei propunerea de retragere a titlurilor de doctor acordate acestora.
Fostul ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă, i-a acuzat pe membrii Consiliului General al CNATDCU de abuz în serviciu, trimiţând o plângere penală la Parchetul Înaltei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a fost înregistrată în 11 octombrie.
Petre Tobă şi-a susţinut în lucrarea de doctorat „Poliţia Română - Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale” în 15 februarie 2011, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, sub coordonarea fostului chestor Anghel Andreescu.
În 9 iunie, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a trimis, la solicitarea Ministerului Educaţiei, punctul de vedere privind lucrarea de doctorat a lui Tobă, arătând că, după analizarea lucrării, concluzia a fost că cercetarea ştiinţifică a acestuia „a fost utilă”, întrucât „a căutat să identifice modalităţile de acţiune în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale”. Comisia de Etică a Universităţii „Carol I” a propus menţinerea titlului de doctor acordat în 2011 lui Petre Tobă.
Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.
În cazul lui Florentin Pandele, în sesizarea care a ajuns la CNATDCU se arăta că acesta a copiat în lucrarea sa de doctorat „România şi noile provocări generate de integrarea europeană”, aproximativ o treime din conţinut. Presa a scris şi despre cealaltă lucrare de doctorat a lui Florentin Pandele, „Coordonate juridice şi strategice privind navigaţia maritimă”, susţinută în 2007 la Academia de Poliţie, sub coordonarea lui Ion Dascălu, că ar fi fost plagiată din propria sa lucrare de licenţă.