Andreea Moldovan, despre orele de educație fizică fără măști: Este păcat ca pentru o oră de sport să compromiți tot efortul din școală

Data actualizării: Data publicării:
sala de sport educatie fizica elevi

După mai multe dezbateri în ceea ce privește purtarea măștilor de protecție de către elevi în timpul orelor de educație fizică, ministerul Sănătății a ajuns la concluzia că ele sunt necesare și astfel, au devenit obligatorii în incinta sălilor de sport, chiar și în timpul exercițiilor. Secretarul de stat în ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, invitată în platoul Digi24, a adus mai multe argumente pentru a susține importanța măștii de protecție în acest caz, invocând atât studii cât și necesitatea susținerii eforturilor făcute la nivelul instituțiilor de învățământ pentru combaterea infectărilor cu Covid-19. 

Potrivit acesteia, ar fi păcat ca pentru o oră de educație fizică în care copiii să nu poarte masca de protecție, să fie compromis tot efortul depus de școală până la acel moment.

„Păstrăm masca în clasă, pe coridoare, în toate spațiile interioare, ceea ce înseamnă că elevii, dacă poartă cum trebuie masca, teoretic sunt protejați. În schimb mergem la ora de sport și o dăm jos. Dacă la ora de sport sau ulterior se identifică un copil bolnav, toți colegii care au stat în preajma lui fără mască sunt automat contacți direcți și automat merg în izolare. Este efectiv păcat, ca pentru o oră de educație fizică pe care poți să o faci în mod protejat, să compromiți tot efortul din restul școlii”, a susținut Andreea Moldovan.

Citiți și: Elevii vor trebui să poarte mască la orele de sport în sală. Ministerul Sănătății respinge solicitarea lui Sorin Cîmpeanu

Studiile arată că în timpul exercițiilor fizice crește riscul de infectare

Secretarul de stat în ministerul Sănătății a mai afirmat faptul că nu există niciun studiu care să arate un nivel de oxigen mai scăzut în timpul activității fizice, însă există numeroase studii care ne arată că măștile nu sunt atât de etanșe încât să nu permită o oxigenare corectă.

De asemenea, potrivit acesteia, există multe țări care au ales să nu țină deloc orele de sport sau țări care au ales să le desfășoare fără masca de protecție și care au avut o creștere suplimentară a numărului de cazuri. 

Conform unui alt studiu invocat de Andreea Moldovan, în timpul orelor de educație fizică elevii fac efort și expiră prelungit, ceea ce face ca și cantitatea de virus să fie mai bogată decât în mod obișnuit.

De altfel, un alt studiu indică faptul că atunci când se merge în șir indian, răspândirea virusului este pe o distanță mai mare decât cea indicată, de unul, respectiv doi metri și astfel, crește riscul de infectare.

Un alt argument invocat de Andreea Moldovan pentru purtarea măștilor inclusiv la orele de sport este prezența tulpinii britanice, care are o rată de transmisibilitate mai mare în cazul copiilor, ceea ce îi face pe aceștia să fie mai vulnerabili în fața infecție cu coronavirus.

De ce elevii pot mânca în clase dar nu pot face sport în sală fără măști

Chiar dacă pe parcursul orelor în clasă și a orelor de educație fizică din sălile de sport copiii poartă măștile de protecție, ajung ca la un moment dat să fie nevoiți să scoată masca pentru a mânca sau pentru a bea apă.

În cazul în care acest lucru se face în sălile de clasă unde sunt toți copiii, în mod evident apare riscul de infecție și astfel, apare și întrebarea: de ce nu se pot ține orele de sport fără măști, respectând distanțarea, dacă oricum în clase elevii își dau masca jos pentru câteva minute, cât să mănânce.

În această situație, secretarul de stat susține faptul că intervalele de timp în cele două cazuri diferă, și riscul este mai mic în timpul mesei de prânz, decât în timpul orei de sport.

„Metodologia de lucru ne spune că suntem contacți direcți dacă stăm peste 15 minute la sub un metru fără mască. Practic, un interval de timp scurt ar fi oarecum protector. Bineînțeles că nu putem să atingem o perfecțiune în ceea ce privește transmiterea virusului. Sunt niște marje de eroare pe care le putem înțelege. Dar unde putem interveni, trebuie să o facem”, a mai adăugat Andreea Moldovan.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...