Anchetă după ce unii elevi au primit manuale neacreditate

Data publicării:
liviu pop

Ministrul Educaţiei Liviu Pop a declarat, joi, că săptămâna viitoare ar putea intra în şedinţa Executivului actul normativ prin care manualele să fie tipărite doar la editura de stat în cazul în care vor fi date toate avizele necesare. Pop a spus că a declanşat o anchetă internă după ce a constatat că anul trecut elevii de clasa a IV-a au primit manuale auxiliare neacreditate, potrivit News.ro.

liviu pop_govro
Foto: Gov.ro

„Manualele, aşa cum am spus, sunt asigurate pentru toate clasele. La clasa a V-a am editat un compendiu alături de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, compendiu care acoperă primele opt săptămâni ale semestrului I. În paralel, răspunsurile de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor face posibil ca încă cinci titluri să intre în procedura de contractare, adică în maxim şase săptămâni să ajungă la elevi. Sperăm să se finalizeze toate titlurile în săptămâna imediat următoare în aşa fel încât, aşa cum am preconizat, în opt săptămâni să ajungă toate manualele la copiii de clasa a V-a care anul trecut au primit manualele fiind în clasa a IV- a în 19 decembrie pe această procedură de licitaţie. 19 decembrie a fost data în care au primit manualele de română, matematică, istorie, geografie”, a declarat ministrul Educaţiei.

Liviu Pop a precizat că sătămâna viitoare va intra în şedinţa Executivului actul normativ prin care Editura Didactică şi Pedagogică va trece în subordinea Ministerului Educaţiei, manualele urmând să fie tipărite doar la editura de stat.

„Evident, acutul normativ prin care vrem să punem capăt acestei sarabande a manualelor pentru învăţământul gimnazial este în lucru la nivelul ministerelor în aşa fel încât săptămâna viitoare, dacă avem toate avizele, să intre pe ordinea de zi mai ales că începe retipărirea manualelor pentru clasa I şi clasa a II-a. Este, din punctul acesta de vedere, o mare problemă, încă mai avem contestaţii nesoluţionate la manualele de clasa a II-a de acum trei ani de zile. Adică soluţia legislativă am propus-o: trecerea Editurii Didactice şi Pedagogice în subordinea ministerului, iar aceste manuale să fie editate doar de EDP”, a explicat ministrul Pop.

El a spus că în 2016 elevii de clasa a IV-a au primit manuale auxiliare neautorizate şi a precizat că aşteaptă finalizarea anchetei demarate în acest sens.

„Pe zona manualelor auxiliare am constatat cu surprindere că anul trecut s-au vândut în unităţile şcolare auxiliare la copii de clasa a IV-a neautorizate şi neacreditate de Ministerul Educaţiei, deci toţi copiii de clasa a IV-a, în septembrie, au primit manuale auxiliare neautorizate, adică un singur auxiliar a fost autorizat anul trecut la limba engleză. (...) Am demarat din punctul acesta de vedere o ancehtă internă. Aştept săptămâna viitoare să avem finalizată această anchetă să vedem care sunt editurile care au vândut aceste manuale care a fost circuitul, dacă au fost eliberate chitanţe. Dacă va fi nevoie vom sesiza şi ale instituţii ale statului”, a mai spus Pop.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri