Nici măcar jumătate dintre candidații la examenul de titularizare de la sesiunea de anul acesta nu au luat peste 7, nota minimă pentru a obține un post stabil la catedră. La examen s-au înscris peste 30.000 de candidați, însă un sfert nu au venit ori au predat foile goale.
"(Am luat – n.r.) 2.75. Sunt sigură că am scris mult mai mult. Sper să ajung la acel cel puțin 5", spune o tânără.
Nu toți fericiții care vor avea post fix sunt mulțumiți de note. Bogdan va preda geografie și deși a luat opt, e convins că merita mai mult: 8,2, poate urc puțin. Se fac multe contestații și cei din urmă pot veni înainte. A fost un examen greu, un examen concentrat din toată materia de facultate.
În ciuda rezultatelor modeste, rușinoase chiar, mare parte din cei 10.000 de candidați respinși la titularizare rămân în învățământ, pe posturile de suplinitori. Iar unul din 5 doritori nu a reușit să ia nici măcar notă de trecere.
Ovidiu Pânișoară, specialist în educație: "Este o anumită superficializare a societății, dar și a modului în care ne raportăm la școală, iar școala este elementul esențial al întreg edificiului social."
Anul acesta, aspiranții pentru un loc la catedră au mai marcat un record negativ: mai multe tentativă de fraudă în rândul viitorilor profesori decât la examenul de bacalaureat de vara aceasta.
Numărul profesorilor de 10 la examenul de titularizare este în scădere, așa cum este tendința din ultimii ani. Anul acesta au fost doar 127 note maxime, în timp ce anul trecut au fost 146, iar în anul 2021 s-au înregistrat 130.
Rezultatele finale se vor afișa pe 26 iulie.
Editor : G.M.