Artistul Tudor Chirilă reacționează la anunțul făcut de ministrul Educației, Liviu Pop, privind manualele de educație fizică.
„Când am scris versurile "am copiat la mate şi la sport" din piesa "18 ani", partea cu sportul genera efect comic tocmai prin absurditatea conţinută de actul copierii la o materie în care partea teoretică nu prea poate fi despărţită de partea practică. Mai ales la elevii de liceu. Viaţa ne învaţă că absurdul poate deveni normalitate. Probabil că vreo tipografie emergentă are nevoie de contracte cu statul. Ce imagine elocventă cu elevii de liceu tocind manualele de sport tolăniţi în vârful patului”, a scris Tudor Chirilă pa pagina sa de Facebook.
Ministrul Educației a anunțat în urmă cu două zile că elevii de clasa a cincea vor avea manuale de educație fizică. Vestea a creat controverse, iar Liviu Pop a revenit cu precizări.
Oficialul a postat vineri seară, pe contul său de Facebook, „pentru informarea celor care încă nu au aflat”, lista programelor şcolare pentru învăţământul gimnazial la care trebuie să existe manuale şcolare, în înşiruirea de 118 titluri şi materii, pe lângă controversatul manual de Educaţiei Fizică, regăsindu-se 40 cu titulatura „Pregătire sportivă practică” la diverse sporturi, de la atletism, badminton, dans sportiv, baseball, gimnastică artistică, judo şi până la lupte greco-romane, hochei pe gheaţă, hochei pe iarbă, softball şi yachting.
Oficiali din Ministerul Educaţiei au precizat pentru News.ro, referindu-se la numeroasele manuale destinate disciplinelor sportive, că acestea nu au existat până în acest an, însă se ia în calcul introducerea lor pentru elevii din şcolile cu profil sportiv.
Vineri, după ce anunţul său privind manualul de Educaţie Fizică pentru gimnaziu a provocat reacţii critice atât din partea asociaţiilor de părinţi, cât şi pe reţelele de socializare, ministrul a susţinut şi necesitatea manualului de „Consiliere şi orientare”, un substitut al orei de dirigenţie, iar la sfârşitul zilei a postat întreaga listă a materiilor despre care susţine că ar necesita şi manuale.
„Pentru informarea celor care încă nu au aflat. LISTA programelor şcolare pentru învăţământ gimnazial la care trebuie să existe manuale şcolare”, este preambulul ministrului la lista de 118 titluri destinate învăţământului gimnazial.
Cele mai numeroase sunt cele care se referă la pregătirea sportivă şi practică, pentru sporturi diverse, din înşiruire nelipsind baseballul, softballul, hocheiul pe gheaţă şi hocheiul pe iarbă, manuale separate de gimnastică artistică feminină şi gimnastică artistică masculină, lupte greco-romane şi lupte libere, enumerarea încheindu-se cu yachtingul.
Cinci poziţii sunt dedicate pregătirii pentru schi: alpin, biatlon, fond, orientare şi sărituri.
Nu lipsesc nici orientarea sportivă şi polo-ul.
Lista prezentată de ministrul Educaţiei mai include Limba şi literatura română, Limba şi literatura română pentru şcolile cu predare în limba maghiară, limba şi literatura diverselor minorităţi naţionale, inclusiv croată, rromani, cehă, rusă, sârbă ucraineană. O altă secţiune este cea de limbi moderne, de unde nu lipsesc spaniola, turca, chineza şi japoneza.
De asemenea, sunt menţionate manualele de Istoria şi tradiţiile fiecărei minorităţi în parte, manualele de Religie pentru toate cultele recunoscute. Şi manualele de Educaţie muzicală sunt destinate fiecărei minorităţi în parte.
Acesora li se adaugă manualele de Informatică şi cele ale materiilor curente: Matematică, Fizică, Chimie, Biologie, Geografie.