Practica în sistemul de învățământ ar trebui să fie o prioritate, mai ales în domeniile tehnice. În Brașov, elevii unui liceu vor învăța cum se repară elicopterele chiar pe un aparat de zbor adevărat. Pentru a-şi antrena noi specialişti, Airbus Helicopters a donat un aparat de zbor Colegiului Tehnic Transilvania. Când îi va angaja după terminarea şcolii profesionale, tinerii care au acumulat și cunoștințe practice vor putea trece direct în producţie.
La Colegiul Transilvania din Braşov există din nou, după mai bine de 20 de ani, o clasă unde se pregătesc tehnicieni în aviaţie. Airbus Helicopters, care anul viitor ar putea fabrica deja elicoptere H215 la Brașov, are nevoie de muncitori.
Elevii sunt încântați:
- Învăţăm să prelucrăm metalele, învăţăm fiecare piesă de la fiecare componentă a elicopterului, învăţăm totul despre scule, cum să le folosim, dacă sunt sigure sau nu.
- Tot ce e legat de elicoptere e pasiunea mea. De asta am venit aici. Mă pasionează mecanica şi tot ce ţine de ea.
„Pentru un colegiu tehnic este deosebit de important să găsească un partener serios care să îl sprijine pe linia aceasta”, spune Mena Marcu, director al Colegiului Naţional Transilvania Braşov
Pe lângă scheletul elicopterului Puma, colegiul a mai primit şi mai multe componente fără de care aparatul de zbor nu poate funcţiona. Elevii vor învăţa, astfel, electronică, mecanică sau tinichigerie.
„Nu mai putem în anul 2000 să facem educaţie tehnică cu principiile din anii 40, 50, 70. Am pus la dispoziţie o strucutură de elicopter completă pe care copiii vor putea exersa şi vor putea face demonstraţii practice de lucru în aeronautică, în special pe domenul structură. Componente dinamice importante, o cutie de transmisie principală, un rotor principal de elecopter, un bloc hidraulic pentru pilotul automat şi o serie de alte echipamente”, spune Mihail Necula director operaţii Airbus Helicopters.
în Braşov, în acest moment sunt două şcoli profesionale unde elevii învaţă să lucreze pe aparatură pusă la dispoziţie de fabricile din zonă, iar Primăria vrea ca acest proiect să devină mai amplu.
„Acest lucru face parte dintr-un pachet de cinci instituţii de învăţământ profesionale pe care ni le-am propus să le înfiinţăm în Braşov cu pregătire în diferite domenii de activitate”, a declarat George Scripcaru, primarul municipiului Braşov.
Compania Airbus Helicopters și Inspectoratul Școlar au căzut de acord ca aceste clase de tehnicieni de aviație să existe în structura colegiului tehnic şi în anii viitori. Producătorul de aparate de zbor are nevoie la Brașov de peste 300 de specialişti, iar unii dintre ei vor fi angajaţi direct de pe băncile şcolii, la finalul cursurilor.