Se schimbă regulile după care vor fi admişi elevii la liceu. Nota de la testarea naţională va conta în proporţie de 75%, faţă de 50% cât era până acum. În aceste condiţii, ponderea în nota finală a mediilor din clasele V - VIII va fi redusă de la 50% cât este acum, la 25%. Anunţul a fost făcut în videoconferinţa cu prefecţii şi inspectorii scolari, care a avut loc la Guvern.
Potrivit lui Remus Pricopie, formula de calcul a mediei de admitere la liceu va fi modificată, începând cu anul viitor.
Astfel, ponderea mediei la Evaluarea Naţională va crește la 75%, faţă de 50% cât a fost până acum, iar cea a notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu va fi redusă la 25%.
Măsura a fost luată în urma diferențelor mari între mediile obținute de elevi în timpul gimnaziului și cele de la Evaluarea Naţională.
Ministrul Educației a dat exemplu o școală din județul Galați, unde media mediilor elevilor pe V – VIII a fost de 8,04, iar media rezultatelor la Evaluarea Națională a fost de 2,75.
Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, a declarat la Digi24 că prin această modificare ar putea fi nemulţumiţi doar cei care au mizat în timpul anilor de gimnaziu pe medii nemeritate.
(Declaraţiile fostului ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu)
(Declaraţiile preşedintelui Federaţiei Alma Mater, Anton Hadăr)
(Declaraţiile preşedintelui Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor)
Părinţii ar trebui responsabilizaţi mai mult, pentru că nu e normal să arunci toată această responsabilitate doar la şcoală.
„Ar trebui ca sistemul să se stabilizeze, dacă se schimbă, cu fiecare ministru ponderile și examenele, nu vom avea niciun rezultat. Nu trebuie atât de multe examene, trepte ale formării, ci examene serioase. Personal, cred că nu e niciun risc dacă la admiterea în liceu se ține cont de ceea ce a făcut elevul în gimnaziu, iar la admiterea la facultate de ceea ce a făcut în liceu. E nevoie de examene riguroase, cinstite”, a declarat, la rândul său, Andrei Marga.
Victor Ponta cere mai multă securitate în școli
Premierul Victor Ponta a discutat problema siguranței în scoli, subliniind că este nevoie de un plan care prevede o colaborare mai bună între autorităţile școlare, cele locale și poliție și jandarmerie.
„Degeaba avem profesori buni sau manuale bune, degeaba avem școli curate sau vopsite, dacă există o stare de nesiguranță, dacă avem violență în creștere în școli, dacă părinții își duc sau își iau cu teamă copiii la școală cu teamă că cine știe ce s-a întâmplat”, a afirmat prim-ministrul în ședința de Guvern.