Academia de Studii Economice din București are 3.000 de locuri finanțate de la buget și 2.600 cu taxă. Şi programe de studii care fac diploma de ASE valorasă pe piaţa muncii.
„Avem câteva programe de studii universitare de licență pe care le predăm în limba engleză, care vin ca urmare a unei cerințe care a apărut în ultimii ani din partea unor companii multinaționale”, spune Pavel Năstase, rectorul Academiei de Studii Economice București.
„Variantele sunt destul de multe pentru ei, ASE-ul este o facultate care îți permite să lucrezi și într-un alt domeniu decât cel pe care l-ai studiat”, spune Corina Diaconu, specialist în resurse umane.
Cibernetica este în continuare cea mai căutată specializare de la ASE. Anul trecut au fost șapte candidați pe un loc.
La Iaşi, cele 15 facultăţi ale Universităţii Alexandru Ioan Cuza aşteaptă 6.200 de studenţi. Iar Facultatea de Informatică organizează pre-admitere pentru absolvenţii clasei a XI-a, ca să îşi asigure un bazin de selecţie din cei mai buni liceeni.
„În clasa a 12-a ei ar avea de susţinut doar examenul de bacalaureat, ştiind că se pot baza pe un rezultat foarte bun obţinut cu un an înainte”, spune Adrian Iftene, decanul Facultății de Informatică.
Universitatea Transilvania din Braşov are şi ea oferte noi: limba şi literatura chineză, precum şi ingineria biomaterialelor.
„Aplicabilitatea lui, din punct de vedere practic, este destul de vastă pentru că poţi lucra fie în proiectare de materiale, fie în, sigur, dezvoltarea de materiale noi, proiectarea de proteze, implanturi”, spune Daniel Munteanu, prorector al Universităţii „Transilvania” Braşov.
Anul acesta sunt disponibile aici peste 10.000 de locuri, dintre care 3.000 - cu subvenţie de la stat.