Daniel este unul dintre absolvenţii de liceu care s-au înscris la bacalaureatul special. Este din Târgu Mureş şi de patru ani face canotaj la liceul cu profil sportiv. Pentru că în vară va participa la campionatul naţional de canotaj, trebuie să susţină examenul de bacalaureat mai devreme.
„E mai dificil vă daţi seama înainte de bacalaureat am avut competiţie nu am putut să mergem la şcoală şi trebuia să ne pregătim. E dificil, în două săptămâni a trebuit să închei totul la şcoală”, a explicat Daniel Iclănzan.
Şi pentru un olimpic la biologie din Sălaj pregătirea pentru bacalaureat a început mai repede decât pentru colegii lui. Susţine examenul mai devreme, ca să-i rămână timp să se pregătească şi să participe la faza naţională a olimpiadei de biologie care se suprapune cu o parte din probele bacului, din vară.
„Mă bucur că îl dau mai devreme, am apoi mai multă vacanţă, mă pot ocupa mai mult de pasiunile mele”, a spus elevul.
Două treimi dintre absolvenţii de liceu care susţin bacul special sunt olimpici şi sportivi.
„Am avut emoţii la început, dar după ce am vazut subiectele chiar mi-am revenit şi am intrat în starea mea iniţială”, a declarat un elev.
„Destul de greu, mi-a picat un text de critică literară de Matei Călinescu, se vorbea despre sincronism şi despre avangardă”, a spus un alt elev.
În această săptămână au loc probele orale şi cele de competenţe digitale. Peste o săptămână vor începe probele scrise.
„Avem un număr de 235 de candidaţi astăzi prezenţi, la competenţele de literatură română. Sperăm ca această prezenţă să se regăsească până în ultima zi de examen", a precizat Ariana Bucur, inspector școlar general la ISJ Brașov.
Sesiunea specială a bacalaureatului se va încheia pe 26 mai, atunci când vor fi afişate şi rezultatele parţiale.