Meteorologii Agenției Naționale de Meteorologie au actualizat prognoza și transmit că se așteaptă la noi recorduri de temperaturi extreme. Mai mult, avertizarea de cod roșu de caniculă ar putea fi extinsă până la mijlocul săptămânii viitoare. Conform directorului general ANM Elena Mateescu, abia de joi temperaturile ar mai putea să scadă, dar doar în anumite părți ale țării.
Într-o intervenție la Digi24, Elena Mateescu a explicat că temperaturile resimțite de astăzi vor fi cuprinse între 40 și 44 de grade Celsius.
„Este a doua zi în care vorbim despre cea mai extinsă arie de cod roșu pentru val de căldură intens si persistent, caniculă, disconfort termic extrem de accentuat. Și vorbim despre zona Crișanei, Banatului, Olteniei, Munteniei și Moldova. În restul țării, cod portocaliu. Valorile de temperaturi la nivelul maximelor și astăzi cuprinse între 37 până la 41 de grade.
Noaptea care va urma, cu siguranță o noapte tropicală, pentru că și minimele vor fi destul de ridicate, nu vor coborî sub 20 de grade. Iar indicele temperatură-umezeală cu siguranță va putea depăși gradul critic de 80 de unități, temperaturile resimțite fiind de asemenea foarte ridicate. Și vorbim de valori de 40 până la 44 de grade Celsius”, a declarat directorul ANM.
Sâmbătă s-au atins 126 de recorduri ale temperaturilor
Elena Mateescu a notat mai apoi că vineri și sâmbătă au fost peste 120 de recorduri ale temperaturilor și că acestea ar putea depășite astăzi, când se așteaptă noi recorduri fără precedent.
„Dacă pe 12 iulie am înregistrat 125 de recorduri ale temperaturilor maxime zilnice, de asemenea 50 de recorduri ale temperaturilor minime zilnice, ei bine pe 13 iulie, ieri am înregistrat iarăși un ecart asemănător. 126 de stații meteorologice au înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră, iar minimele au fost cele mai ridicate la 71 de stații meteorologice.
Iar în această dimineață, 14 iulie, 58 de stații au înregistrat de asemenea recorduri ale temperaturilor minime, fiind cea mai călduroasă dimineață de 14 iulie de când se fac măsurători meteorologice. Și aș da un exemplu. Dumbrăvița de Codru de pildă, 29,5 grade Celsius, iată ne apropiem de 30 de grade Celsius, sau Oravița 29,6 grade Celsius”, a mai arătat directorul ANM.
Întrebată despre cele mai fierbinți puncte din România, meteorologul a indicat toate zonele cuprinse în harta de cod roșu.
„Practic ieri am atins valori de 39 de grade Celsius, 38 de grade în partea de vest, sud-est a țării. Ieri 40 de grade la Chișineu-Criș, Calafat, Slatina, Roșiorii de Vede, 39 de grade în Capitală.
Astăzi cu siguranță este posibil să înregistrăm în continuare recorduri ale maximelor zilnice, pentru că astăzi ne așteptăm la un ecart cuprins între 37 până la 41 de grade. Iar debutul săptămânii, în același context, zilele de 15-16 iulie, rămân sub incidenta valului de căldura intens și persistent, deosebit de accentuat disconfortul termic. În acest context s-a extins după cum știm aria județelor aflate sub Cod roșu, rămânând doar nouă județe din partea centrală și nordică a țării cu cod portocaliu, pentru că ne așteptăm ca valorile de temperaturi, mai ales în partea de sud, să se apropie chiar de 41-42 de grade celsius”, a afirmat Elena Mateescu.
Când s-ar putea răci vremea
Specialistul a explicat că temperaturi foarte mari vor fi și pe timpul nopții. Cât despre o răcire a vremii, ne putem aștepta abia de la jumătatea săptămânii viitoare, și doar în anumite zone ale țării.
„Disconfortul termic e deosebit de accentuat și pe parcursul zilei și nopții, pentru că valorile de temperaturi sunt foarte ridicate. Practic și nopțile sunt caracterizate de minime foarte ridicate. Se apropie de 30 de grade Celsius și ziua 39-40 de grade Celsius. La acest moment este posibil să prelungim și să luăm în considerare și mijlocul săptămânii - ziua de miercuri, pentru că actualizarea datelor indică o probabilitate foarte ridicată ca în continuare în partea de sud și est a țării valorile de temperaturi să se situeze în jurul a 40-41 de grade Celsius.
De joi e posibilă o diminuare în jumătatea nordică a țării cu valori de 33-34 de grade, în timp ce în sud mai rămân valori de 38-39 de grade Celsius”, a conchis directorul ANM.
Editor : Iulian Bîrzoi