Video Canicula face prăpăd în țară: Zeci de persoane au leșinat din cauza căldurii. ANM avertizează că urmează zile de foc

Data actualizării: Data publicării:
fantani in bucuresti
Pentru a veni în sprijinul populației pe timp de caniculă, autoritățile au dechis mai multe centre de prim ajutor în toată țara. FOTO: Profimedia Images

125 de recorduri de temperaturi au fost doborâte în ultimele două zile în România și, dacă valorile extreme se vor menține, ar putea fi doborât și un record de temperatură de acum aproape 80 de ani. Pentru a veni în sprijinul populației pe timp de caniculă, autoritățile au dechis mai multe centre de prim ajutor în toată țara. De asemenea, apelurile la 112 au curs necontenit. Numai în Capitală, peste 1.400 de oameni au sunat la Ambulanță după ce li s-a făcut rău. 

Codul roșu de căldură extremă ar putea fi prelungit 

Veștile de la meteorologi nu sunt deloc bune. Codul roșu de căldură extremă ar putea fi prelungit până spre finalul săptămânii viitoare. De altfel, în această perioadă ar putea fi doborât un record de temperatură de acum aproape 80 de ani.

„Codul roșu a fost extins și pentru 15, 16 iulie. Ne așteptăm la temperaturi de 37-42 grade la debutul săptămânii. În restul țării, unde e cod portocaliu, vor fi valori de 35-40 grade. Pe litoral 32-35 grade Celsius. Disconfortul termic e deosebit de accentuat. Valul de căldură persistent va fi de interes și pentru ziua de miercuri, mijlocul săptămânii viitoare, când ne așteptăm în continuare la temperaturi de 35-42 grade. De abia de joi, în jumătatea sudică vor fi valori de 35-40 grade Celsius”, a spus la Digi24 Elena Mateescu, director ANM. 

Pentru a veni în sprijinul populației pe timp de caniculă, autoritățile au dechis mai multe centre de prim ajutor în toată țara.

Români par să fi învățat lecția pe timp de caniculă și evită ieșirile în aer liber în miezul zilei, dar chiar și așa, apelurile la 112 au curs necontentit. Numai în Capitală, peste 1.400 de oameni au sunat la Ambulanță, după ce li s-a făcut rău. Au fost și zeci de persoane care au leșinat din cauza căldurii extreme. Medicii spun că hainele pe care le îmbrăcăm în aceste zile pot face diferența. Și consumul de apă regulat. 

Recomandările medicilor

Peste 1.400 de oameni din Capitală au sunat astăzi la Ambulanță, pentru a cere ajutorul în cea mai fierbinte zi din an. Numai în ultimele ore, zeci de persoane au leșinat din cauza căldurii extreme. Medicii ne recomandă ca în perioada caniculei să evităm deplasările la orele prânzului, să folosim îmbrăcăminte ușoară și să ne hidratăm constant la un interval de 20 de minute.

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov: „Dacă totuși suntem obligați să plecăm de acasă vom purta îmbrăcăminte lejeră, vaporoasă, din fibre naturale, de culoare deschisă, care să acopere cât mai mult din suprafața corporală. Capul va fi protejat cu pălărie, șapcă sau se va purta umbrelă. Și, atenție, cel mai important lucru: nu plecăm niciodată de acasă fără să avem la noi o sticlă cu apă, pentru a ne hidrata. Vom consuma un pahar de apă, de ceai, de iaurt, de suc neîndulcit la 20 de minute.”

Citește și:

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale