Două noi cazuri de variola maimuței au fost confirmate în România, anunță Ministerul Sănătății. Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se va reuni pe 21 iulie pentru a determina măsurile ce vor fi luate împotriva epidemiei de variola maimuţei, conform unui comunicat al OMS.
Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 18 pacienți. La cazurile confirmate recent este vorba despre doi bărbați cu vârste de 30 de ani și 32 de ani, din Ilfov și Cluj. Starea lor de sănătate este bună și ambii se află în izolare în spital, potrivit informațiilor Ministerului Sănătății.
Europa, regiunea cea mai afectată de variola maimuței
Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se va reuni joia viitoare pentru a determina măsurile ce vor fi luate împotriva epidemiei de variola maimuţei, conform unui comunicat dat publicităţii joi de OMS, transmite AFP, citată de Agerpres.
Comitetul urmează să se pronunţe cu precădere asupra gravităţii recrudescenţei cazurilor de variola maimuţei şi cu privire la calificarea sa drept "urgenţă de sănătate publică de interes internaţional", cel mai ridicat nivel de alertă ce poate fi emis de organizaţie.
La reuniunea precedentă, ce a avut loc la 23 iunie, comitetul a respins trecerea la un nivel de alertă mai ridicat cu privire la această maladie. De atunci, numărul de cazuri semnalate în lume a crescut puternic, depăşind nivelul cumulat de 10.000 în peste 60 de ţări, Europa fiind regiunea cea mai afectată.
Aproximativ 8.200 de cazuri de variola maimuței au fost identificate în Europa, potrivit datelor centralizare de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC). Au fost raportate peste 2.000 de cazuri în Spania, 800 fiind înregistrate doar în ultima săptămână. În Marea Britanie au fost diagnosticați peste 1.700 de pacienți cu variola maimuței, iar în Germania peste 1.600.
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat în repetate rânduri că este îngrijorat cu privire la propagarea acestei maladii în afara ţărilor în care este endemică şi le-a solicitat ţărilor membre să adopte măsurile adecvate pentru a limita numărul de îmbolnăviri.
"Subliniez încă o dată că trebuie să lucrăm pentru a stopa transmiterea şi sfătuim guvernele să apeleze la sisteme de urmărire a contactelor pentru a supraveghea şi limita transmiterea acestui virus şi pentru a le oferi asistenţă persoanelor aflate în izolare", a declarat marţi dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Geneva, mai transmite AFP.