Video Eroare umană sau „problemă tehnică”? Prima tragere cu Patriotul românesc a bifat și un prim incident. Explicațiile MApN

Data actualizării: Data publicării:
lansarea unei rachete Patriot din dotarea armatei române la Capu Midia
Tragere cu o rachetă antiaeriană Patriot la exercițiul „Patriot Spark 23” în poligonul de trageri sol-aer de la Capu Midia, judeţul Constanţa. Foto: Inquam Photos / George Călin

O „problemă tehnică” a perturbat exercițiul de miercuri al MApN în care au fost realizate primele trageri reale cu rachetele antiaeriene Patriot din dotarea armatei române. Mai exact, conform comandantului regimentului 74 Patriot, „s-a pierdut legătura” între cabina de control a lansărilor și unul dintre lansatoare. Sistemul Patriot a comutat automat lansarea pe alt lansator decât cel propus inițial. Niciun oficial al MApN nu a precizat dacă „pierderea legăturii” s-a datorat unei defecțiuni a sistemului antiaerian sau a fost provocată de o eroare umană.

Șeful Statului Major al Aviației, generalul Viorel Pană, a spus că „problema tehnică” a provocat „o mică întârziere” a lansării „rachetei numărul 3” în cadrul exercițiului Patriot Spark 23. Tragerile cu rachete Patriot s-au realizat în poligonul Capu Midia în prezența premierului Marcel Ciolacu, a președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, și a presei. Exercițiul fusese programat de un an de zile.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o problemă tehnică, zic eu, minoră”, a spus colonelul Virgil Toșa, comandantul Regimentului 74 Patriot al armatei române. „Practic, s-a pierdut legătura între cabina de control a angajărilor - elementul de control al întregii baterii - și unul dintre lansatoare”.

Eu văd acest incident ca pe o oportunitate. E un test care mi-a confirmat încă o dată că sistemul e foarte bun

Practic, organizatorii MApN au anunțat publicul că se va lansa o rachetă Patriot „de la Sud”. În loc, sistemul Patriot a lansat o rachetă „de la Nord”.

„Ce s-a întîmplat? Sistemul a detectat această întrerupere a legăturii între cele două elemente și a luat decizia să comute automat lansarea pe celălat lansator. De aia poate că unii dintre dumneavoastră ați fost surprinși de plecarea rachetei de pe alt lansator”, a spus colonelul Toșa.

„Nu suntem perfecți, încercăm să fim, dar aceste încercări practic ne vor face mai buni, cu siguranță”, a spus Toșa.

Dacă totul ar fi fost perfect, probabil că nu știam de această capabilitate. Iată că putem să transformăm lucrurile negative în niște oportunități

Sistemul Patriot a intrat în doarea Forțelor Aeriene Române în anul 2020. La trei ani distanță, în noiembrie 2023, au avut loc la Capu Midia primele trageri reale cu aceste rachete.

În total, au fost lansate trei rachete, care au interceptat trei drone. A treia lansare a avut însă o întârzierea de circa o oră din cauza problemei tehnice legate de pierderea legăturii dintre sistemul de comandă și lansator.

În cadrul exerciţiului de miercuri ţintele aeriene au fost simulate de tipuri diferite de drone, care au fost combătute cu rachete tip PAC-2 ATM.

Exercițiul a reprezentat, practic, validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer Patriot precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale, conform MApN.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a apărut la mormântul lui Prigoană, imediat după înmormântarea omului de afaceri. Detaliul care s-a...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Delia, reacție acidă după ce Andreea Bănică a fost criticată pentru aparițiile provocatoare: „Mi se stânge...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Ministru de Finanțe anunță dezastru: 700.000 pensii NU cresc, pensionari fără pensie de sărbători
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
femeie spala legumele la chiuveta
Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut. „Încercăm să căutam...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Trailerul pentru cel mai așteptat film din 2025, 14 milioane de vizualizări în 19 ore. Buget fenomenal...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului