Video&Foto "Dor de casă", pictura murală de 1.000 mp de la intrarea în orașul Cahul. Scenele surprind viața satelor moldovenești
Data actualizării: Data publicării:
O pictură murală de circa 1.000 mp cu tema "Dor de casă" a fost inaugurată, zilele trecute, în orașul Cahul, Republica Moldova. Procesul de creație a durat mai bine de cinci luni și aparține pictorului Luca Alexei, scrie ziuadeazi.md. La realizarea lucrării au participat 127 de oameni, care au folosit, în total, 500 de litri de vopsea.
Pictura murală, inaugurată săptămâna trecută, este amplasată la intrarea în orașul Cahul. Lucrarea de 1.000 mp prezintă scene din viața rurală: de la gospodăriile autentice și îndeletnicirile oamenilor de la sate, ciobanul cu mioarele, munca la câmp, șezătorile de altădată până la hora satului, nunta sau obiceiurile de Crăciun, cu colinde și mese îmbelșugate.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ideea de a ilustra scenele din satul bunicilor s-a născut din dorul de casă al moldovenilor plecați la muncă peste hotare.
"Pictura este oarecum simbolistică, să ne întoarcem la baștină. Dor de emoțiile pe care le-am avut în copilărie. Când ne aducem aminte de copilărie sunt momente frumoase pentru toți. Fiecare are copilul lui în el, care îl duce în copilărie", a declarat pictorul Alexei Luca pentru sursa citată.
Procesul de realizare a durat 5 luni. 127 de oameni au contribuit la cea mai mare pictură murală din sudul Republicii Moldova. Pe lângă banii primiți de la autorități, și localnicii au contribuit cu donații.
"Și eu am locuit în Spania, peste hotare, dar mereu ești cu dorul acasă. Așa suntem făcuți noi!", spune Ilie Croitoru, unul dintre donatori.
"Dor pentru mine rimează cu <fior> și înseamnă, de fapt, un sentiment de apartenență la patria aceasta, la țara în care ne-am născut" spune Vasile Dincă, mândru că a putut cotribui și el la realizarea lucrării.
"Ne-am dorit ca prin acest proiect să ancorăm dragostea și dorul de casă ale celor plecați peste hotare. (...) Este un proiect în care s-au implicat foarte mulți oameni!", a declarat Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul.
Realizarea picturii murale a costat echivalentul a 170.000 RON. Banii provin de la Guvernul Moldovei, Primăria Cahul, dar și de la mai mulți agenți economici și localnici. Totodată, și Guvernul Elveției a contribuit cu aproximativ 25.000 RON.