Doi ani au trecut de la tragedia din Colectiv. Nici azi, sute de cluburi nu au încă autorizaţie de la pompieri sau nu respectă normele de prevenire în cazul incendiilor. Pompierii nu ştiu câte cluburi funcţionează în total. În Bucureşti, oamenii legii au dat numai pentru 8 cluburi autorizaţii de securitate la incendiu din noiembrie 2015 şi până azi. Iar asta nu este singura problemă. În unele cluburi din Capitală încă se fumează, deşi este interzis. Situaţia este asemănătoare şi la Iaşi.
Într-un club din Centrul Vechi al Capitalei clienţii fumează nestingheriţi în interior, deşi acest lucru este interzis prin lege din martie anul trecut.
Alt club, altă neregulă. Sute de tineri petrec în clubul Bamboo din Capitală în serile de vineri şi sâmbătă. Localul s-a redeschis în altă locaţie pe 6 iulie, după ce a ars din temelii în luna ianuarie a anului acesta. 44 de tineri au ajuns atunci la spital. Clubul nu avea autorizaţie de la pompieri înainte să ardă. Iar situaţia se repetă.
Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București: „Clubul la care faceţi referire nu deţine autorizaţie de securitate la incendiu, deşi în acest moment funcţionează la o altă adresă faţă de cea la care ştiam că a funcţionat şi unde s-a şi produs incendiul. Deci, în acest moment trebuie să parcurgă etapele procedurale pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.”
În ultimii doi ani, puţine cluburi din Capitală au obţinut de la pompieri autorizaţie de securitate în caz de incendiu.
Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU București: „Dintre cele 28 de dosare de autorizare depuse la ISU Bucureşti-Ilfov, au fost avizate favorabil şi au fost emise autorizaţii de securitate la incediu pentru 8 cluburi. Restul de 20 nu au obţinut autorizaţie de securitate la incendiu pentru că dosarele prezentau anumite deficienţe.”
Pompierii nu ştiu exact câte cluburi funcţionează în total în Bucureşti. Proprietarii localurilor fără autorizaţie trebuie să ceară avizul de la ISU, altfel nu figurează în bazele de date ale pompierilor, iar aceştia le descoperă abia în timpul controalelor întâmplătoare.
Cătălin Chirca, purtator de cuvant al IGSU: „Lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu este sancţionată de către inspectorii de prevenire cu amendă cuprinsă între 20.000 şi 50.000 lei.”
Daniel Vasile, ISU Bucureşti-Ilfov: „Există în continuare un număr foarte ridicat de operatori economici care nu iniţiază niciun fel de demers pentru intrarea în legalitate. Este necesar să parcurgă aceste etape să-şi certifice faptul că au fost îndeplinite măsurile şi că nu îşi pun în pericol clienţii, dar şi personalul propriu.”
Nici în Iaşi situaţia nu e mai bună. 23 de localuri din judeţ nu au aviz de securitate la incendiu. Legea nu este însă respectată nici în cele care au autorizaţie. Reporterii Digi24 au filmat în două dintre ele, iar în imagini se observă că se fumează fără probleme, deşi este interzis.
În plus, se folosesc artificii pentru torturi fără să fie luate măsuri speciale. Angajaţii trec cu ele prin mulţime, deşi nu este permisă folosirea lor în preajma materialelor uşor inflamabile, cum sunt hainele.
Peste 3.000 de cluburi, baruri, discoteci sau săli din toată ţara au nevoie de autorizaţie.
Cătălin Chirca, purtator de cuvant al IGSU: „La nivel naţional, există peste 42.700 obiective - localuri publice sau alte unităţi de turism, comerţ şi alimentaţie publică care au în componenţă săli aglomerate. Însă dintre ele doar pentru 9% mai este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.”
De la 1 octombrie legea îi obligă pe patroni să aibă autorizaţiile de securitate la incendiu, altfel pompierii le pot pune lacătul pe uşi sau îi pot amenda. Din cele 42.000 de localuri publice din ţară, peste 3.700 nu au autorizaţie. De la Colectiv şi până acum, 28 de cluburi din Capitală au cerut aviz ISU.