DNSC, recomandări pentru românii care fac rezervări pentru vacanţă. La ce amănunte trebuie să fiți atenți ca să nu rămâneți fără bani

Data publicării:
barbat la laptop cu un card bancar in mana
Foto: Profimedia

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB), prin intermediul proiectului naţional de conştientizare #SigurantaOnline, vin cu o serie de recomandări esenţiale dedicate utilizatorilor din România, pentru a-şi proteja datele personale şi financiare în sezonul estival.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit unui comunicat de presă al DNSC, transmis marţi Agerpres, un prim sfat pentru utilizatori se referă la verificarea site-urile web înainte de a face rezervări. „Înainte de a introduce date sensibile pe un site web, verificaţi dacă site-ul este legitim. Căutaţi simbolul în forma de lacăt în bara de adrese şi asiguraţi-vă că adresa URL începe cu „https”. De asemenea, puteţi verifica recenziile site-ului web pe internet pentru a vedea dacă alţi utilizatori au avut experienţe pozitive sau negative”, precizează sursa citată.

În acelaşi context, se recomandă alegerea unei agenţii de turism de încredere atunci când urmează să fie planificată vacanţa.

De asemenea, specialiştii DNSC amintesc de ofertele de vacanţă „prea bune ca să fie adevărate” şi susţin că infractorii cibernetici se folosesc adesea de oferte irezistibile pentru a atrage victimele şi a fura banii sau informaţiile personale. „Fiţi sceptici faţă de ofertele care promit cazare de lux la preţuri foarte mici sau excursii gratuite”, îndeamnă experţii în securitate cibernetică.

În plus, sunt de evitat link-urile primite din surse necunoscute pe e-mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.) şi, totodată, completarea datelor personale sau bancare la cerere pe acestea.

Pe lista recomandărilor se regăseşte şi folosirea autentificării în doi paşi. „Când faceţi rezervări online, utilizaţi o metodă de plată sigură. Asiguraţi-vă că aveţi activată autentificarea în doi paşi prin utilizarea a două elemente din următoarele categorii: ceva ce cunoşti (codul PIN, parola), ceva ce deţii (telefonul mobil, verificat prin parola transmisă prin SMS) şi ceva ce îţi aparţine (amprenta, recunoaşterea facială)”, se arată în comunicat.

Un alt sfat vizează protejarea propriilor dispozitive electronice prin instalarea unui software antivirus şi anti-malware actualizat. Nu trebuie uitată nici utilizarea unei parole puternice pentru conectare la contul de e-mail şi la alte conturi online.

„Reţelele WI-FI publice pot fi nesigure, aşa că evitaţi să le utilizaţi pentru a accesa informaţii sensibile, cum ar fi contul bancar sau cardul de credit. Dacă trebuie să utilizaţi o reţea Wi-Fi publică, utilizaţi o conexiune VPN (reţea privată virtuală) sau vă puteţi configura propriul hot-spot wireless. Alocaţi-vă timp pentru a examina activitatea bancară şi verificaţi tranzacţiile suspecte. Dacă depistaţi ceva ciudat la ATM, nu mai folosiţi acel aparat, nu permiteţi fotocopierea cardului şi acoperiţi ecranul ATM-ului când introduceţi PIN-ul. Nu postaţi informaţii despre vacanţa dvs. pe reţelele de socializare şi evitaţi partajarea locaţiei public. Revizuiţi setările de confidenţialitate pe conturile de social media. Infractorii cibernetici pot folosi aceste informaţii pentru a vă fura identitatea sau pentru a comite alte infracţiuni”, sunt alte îndrumări publicate de DNSC.

Nu în ultimul rând, dacă sunteţi victima unei fraude online, raportaţi-o imediat autorităţilor prin depunerea unei plângeri oficiale la Poliţie. În acelaşi timp, informaţi Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică fie telefonic la numărul 1911, fie prin e-mail la alerts@dnsc.ro, pentru a contribui la prevenirea unor astfel de incidente în viitor.

Proiectul naţional de educaţie digitală #SigurantaOnline este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca utilizatori din România să devină victime ale fraudelor informatice.

#SigurantaOnline este o iniţiativă a Poliţiei Române, DNSC şi ARB, la care s-au raliat şi alte entităţi public-private. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat a descoperit că fostul său coleg de cămin din facultate era, de fapt, actualul împărat al Japoniei
Digi FM
Cât costă o noapte de cazare la hotelul deschis de Adela Popescu, Răzvan Fodor, Smiley și Gina Pistol...
Pro FM
Celine Dion a trăit într-o sărăcie cruntă când era copil. Celebra artistă a dezvăluit cum reușea mama sa să...
Film Now
Gena Rowlands, actrița din "The Notebook", a fost diagnosticată cu Alzheimer. Fiul ei a rupt tăcerea: „Este...
Adevarul
Un inamic nevăzut și „extrem de periculos” este prezent în aerul din România: „Nu ştiam până în momentul de...
Newsweek
Ce țară „putere nucleară" ar urma să trimită soldați împotriva Ucrainei? SUA monitorizează atent
Digi FM
Elena Lasconi: „Am o singură sensibilitate cu căsătoriile, căsătoria o văd între un bărbat şi o femeie. Fără...
Digi World
Persoanele sănătoase pot avea de suferit dacă iau suplimente cu ulei de pește. Concluziile unui studiu întins...
Digi Animal World
Cum a descoperit un bărbat că s-a urcat în mașina greșită: „Stătea liniștit pe bancheta din spate”. Imaginile...
Film Now
Ben Affleck, reacție agresivă după ce un fotoreporter l-a întrebat despre divorțul de Jennifer Lopez. Abia...
UTV
Povestea de viata a lui Florinel Coman. Fotbalistul a fost crescut de bunici, dupa ce parintii lui au plecat...