Prezent la Interviurile Digi24.ro, Anton Rog, directorul Cyberint, a declarat că principalele servicii ruse de spionaj, FSB, GRU și SVR încearcă să spioneze cibernetic „patru-cinci” structuri guvernamentale ale României. „Din punct de vedere cibernetic, au încercat și încearcă într-o formă continuă să fie prezente în unele structuri din Guvernul României, pentru a face spionaj cibernetic”, a explicat generalul SRI.
Anton Rog: Sunt atacuri de tipul Advanced Persistent Threat (amenințare persistentă avansată) care sunt realizate de grupări de criminalitate cibernetică, dovedite de noi sau de partenerii noștri cu care schimbăm informații că sunt afiliate în mod clar guvernului Rusiei, ca să dăm acest exemplu. Pot să vă spun că cel puțin patru, cinci infrastructuri din România au fost ținta acestor atacuri, una dintre ele fiind atacată chiar în prezent. Aceste sunt ținta a trei servicii de informații din Rusia, GRU, FSB și SVR. Aceste atacuri au scopul de a spiona cibernetic, trebuie să spunem acest lucru foarte clar. Scopul lor nu este să pună site-ul jos sau să întrerupă comunicația cu el. Mai mult, dacă ajung să pătrună în rețeau respectivă, optimizează site-ul pentru a funcționa mai bine astfel încât prezența lor să nu fie simțită, interesul lor este să fie cât mai mult timp prezenți, nu în site, dar în rețeaua respectivă, unde sunt și date cu valoare, chiar date cu valoare strategică și prin diverse metode extrem de sofisticate aceste date se fură, sunt duse la grupare, după care la guvernul Federației Ruse, care câștigă un avantaj strategic.
Reporter: Deci principalele servicii de informații ruse spionează instituții strategice din România?
Anton Rog: Da, din punct de vedere cibernetic, au încercat și încearcă într-o formă continuă să fie prezente în unele structuri din Guvernul României, pentru a face spionaj cibernetic.
Reporter: Sunt împiedicate sau am mai scăpat în rețea aceste strucruri ale Federației Ruse?
Anton Rog: Am spus în toți acești ani în care mă ocup de securitate cibernetică, sunt convins că s-au întâmplat momente, vă spun treaba asta din experiența partenerilor care au un acces mai bun la tehnologie și au bugete înmulțite cu 1000 în comparație cu al nostru și descoperă, după o perioadă, că au fost atacuri pe care nu le-au văzut. Motiv pentru care da, pe unele dintre ele nu le-am văzut, pe altele le-am descoperit mai târziu
Reporter: Vorbim despre structuri ale guvernului, despre structuri subordonate guvernului?
Anton Rog: Da, despre aceste tipuri de structuri vorbim.
Reporter: Au fost afectate și strucuri ale siguranței naționale, cum ați fi dumneavoastră?
Anton Rog: Nu, aceste structuri au o cultură a informațiilor și în rețelele care sunt legate la internet, sunt informații fără valoare. Da, au încercat și în astfel de rețele, poate au și reușit cândva, nu știu să vă spun, dar în astfel de rețele instituțiile de forță nu pun date sensibile.
Întrebat despre motivele care ar sta în spatele acestor acțiuni de spionaj, directorul Cyberint a declarat că „rușii sunt interesați de aceste date, chiar dacă nu sunt clasificate, pentru că au o valoare, arată o intenție a României în cadrul UE, în cadrul NATO, în cadrul relațiilor cu partenerii sau în domeniul economic. Dacă un stat pune mâna pe astfel de informații și să le ducă în zona lui de analiză, poate să anticipeze anumite mișcări ale României și să pună piedici, ca să mă exprim plastic.”
Editor : Alexandru Rotaru