Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a declarat că nu există, în acest moment, alte indicii legate de prăbușirea avionului MiG-21 Lancer în afară de condițiile meteo proaste și starea tehnică a aeronavei. Ministrul a exclus, de asemenea, posibilitatea unui atac asupra aeronavei.
„Explozia nu se confirmă, avem încă speranţe ca pilotul să fie în viaţă. Din nefericire, am avut astfel de accidente în ultimii ani cu aceste MiG-uri care sunt vechi şi avem şi o stare a vremii destul de proastă în Dobrogea acum. Probabil a afectat elicopterul mai mult. Nu cred că există alte cauze.
Vom comunica opiniei publice rezultatele anchetei şi anchetei parţiale. Nu avem alte indicii în afară de vremea proastă şi starea tehnică a MiG-ului”, a declarat Vasile Dîncu, miercuri seara, la România TV. El a precizat că, în acest moment, este exclusă posibilitatea unui atac asupra aeronavei.
„Excludem în acest moment. Nu avem nicio dovadă pentru asta. Spaţiul aerian este supravegheat şi nu poate să treacă nimic fără a fi observat. Deci, în acest moment, nu avem date despre asta. S-a întâmplat de mai multe ori din cauze tehnice să se prăbuşească MiG-urile”, a răspuns Dîncu, întrebat despre posibilitatea unui atac.
În ceea ce priveşte aplicarea procedurii care presupune, într-un astfel de context, oprirea la sol a tuturor aparatelor MiG şi elicopterelor PUMA, ministrul Apărării a afirmat că se analizează o astfel de decizie.
„În funcţie şi de primele concluzii pe care le vom avea, analizăm şi această decizie. Trebuie să vedem însă ce s-a întâmplat, o primă serie de date şi apoi se va lua această decizie, conform unei proceduri care este standard”, a precizat Dîncu.
Întrebat dacă mai erau ridicate avioane care zburau în tandem cu MiG-ul care s-a prăbuşit, ministrul a spus că nu deţine astfel de informaţii. Cei 5 membri ai echipajului din elicopterul IAR 330-PUMA, care plecase în misiune de căutare a aeronavei MiG-21 Lancer, şi-au pierdut viaţa.
În prezent, se execută operaţiunile de căutare - salvare pentru pilotul aeronavei MiG-21 Lancer, la faţa locului fiind mai multe echipaje atât de la ISU Dobrogea, cât şi de la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20,03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19,50, informa MApN.
La scurt timp, s-a prăbuşit şi elicopterul IAR-330 PUMA, care decolase de urgenţă spre zona posibilului impact.
Potrivit MApN, elicopterul IAR 330-PUMA care a decolat, în jurul orei 20,21, în misiune de căutare - salvare a aeronavei MiG-21 LanceR a pierdut legătura radio cu turnul de control şi a dispărut de pe radar în jurul orei 20,44.
Editor : Adrian Dumitru