Deficitul comercial al României a fost în primele șapte luni ale anului cu 33,1% mai mare față de anul trecut, când a fost, deasemenea cu 30% peste cel din 2015. Creșterea exporturilor nu ține pasul cu cea a importurilor, ceea ce arată lipsa de ajustare a economiei românești la piață.
În perioada 1 ianuarie 2017 – 31 iulie 2017, exporturile şi importurile au crescut cu 9,4%, respectiv cu 12,6%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor prezentate luni de către Institutul Național de Statistică.
In primele șapte luni, exporturile FOB (FOB – preț incluzând transportul până la portul de expediere și fără asigurări) au însumat 36.101,8 milioane euro, iar importurile CIF (includ costul transportului și asigurările) au însumat 42.925,9 milioane euro.
Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele șapte luni au fost de 6.824,1 milioane euro, mai mare cu 1.700,6 milioane euro decât cel înregistrat în perioada corespunzătoare de anul trecut.
România a încheiat anul trecut cu un deficit comercial de aproape 10 miliarde euro.
Evoluțiile sunt similare celei de anul trecut. In primele șapte luni din 2016, deficitul comercial a crescut cu 30% în primele şapte luni, la peste 5 miliarde de euro. Importurile de bunuri comerciale cresc cu un ritm dublu faţă de exporturi. România a exportat bunuri în valoare de circa 33 de miliarde de euro în primele şapte luni ale anului, în creştere cu numai 2,9% faţă de perioada similară a anului trecut, arătau datele Institutului Naţional de Statistică. În acelaşi timp, importurile de bunuri au urcat la 38,1 mld. de euro, în creştere cu 5,8% faţă de anul anterior.
”Creşterea consumului, generată în special de creşterea salariilor (atât din mediul privat, dar mai ales din sectorul bugetar) şi de reducerea TVA, a fost principalul factor care a condus la creşterea importurilor”, nota în septembrie 2016 Zf.ro, explicație valabilă, într-o mare măsură, și în acest an.