Decont de 11 milioane de lei de la stat în baza a sute de mii de taloane de pensie false. Două firme din Iași, vizate de ancheta penală

Data actualizării: Data publicării:
batrana in autobuz
Credit foto: Guliver/Getty Images

Două firme de transport private din Iași sunt cercetate penal pentru că ar fi înșelat statul cu peste 11 milioane de lei. Reprezentanții acestora ar fi solicitat, în decursul a 5 ani, deconturi pentru transport folosind sute de mii de taloane de pensie false, scrie News.ro. Numai în cazul uneia dintre firme ar fi vorba despre aproape 300.000 de taloane de pensie, care nu există în realitate.

Activitatea infracțională în cazul celor două firme de transport private din Iași ar fi început în ianuarie 2015. Timp de 5 ani, spun procurorii, reprezentanții acestora decontau, periodic, la stat servicii de transport în baza unor taloane de pensie.

În unul dintre dosare, urmărirea penală in rem a început la 1 aprilie 2022, pentru evaziune fiscală. La sfârșitul lunii trecute, procurorii au dispus extinderea urmăririi penale. Miercuri, procurorii au făcut 5 percheziţii în oraşul Podu Iloaei, judeţul Iaşi, unde se află locuinţa administratorului, sediul social şi puncte de lucru ale operatorului economic.

"Din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada ianuarie 2015 - decembrie 2019, operatorul economic - prin administrator T.L.M., în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la diferite intervale de timp (lunar), cu prilejul transmiterii unui număr de 60 deconturi lunare centralizatoare la Direcţia Generală Economică şi Buget din cadrul Ministerul Transporturilor Infrastructurii în cuprinsul cărora a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului, a indus în eroare persoana vătămată prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase şi prin folosirea de mijloace frauduloase - constând în înscrierea în deconturi a unui număr de 136.000 cupoane talon al căror număr de dosar de pensie nu există în evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice şi, în consecinţă, cupoanele talon înscrise nu au fost tipărite şi distribuite de această instituţie, atestând în mod nereal faptul că a efectuat servicii de transport cu pensionari în baza cupoanelor talon prezentate de aceştia, că a emis bilete de călătorie cu reducere de 50% conform legii 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern deşi, în realitate aceste servicii nu au fost prestate, cu scopul de a obţine un folos patrimonial injust, respectiv diferenţa de tarif de 50% din valoarea unui număr de 136.000 călătorii presupus a fi efectuate cu pensionari, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 4.091.894 lei", a transmis, miercuri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Un al doilea caz, aproape tras la indigo, a vizat decontul ilegal, de la Ministerul Transporturilor, pentru aproape 300.000 de taloane de pensie false. În acest caz, sesizarea din partea ANAF a fost depusă în 7 aprilie 2023.

"Din mijloacele de probă a rezultat că administratorul operatorului economic a indus în eroare persoana vătămată Ministerul Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor, în perioada ianuarie 2015-decembrie 2019, prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase şi prin folosirea de mijloace frauduloase constând în înscrierea în 60 de deconturi a unui număr de 289.455 cupoane talon al căror număr de dosar de pensie nu există în evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice şi, în consecinţă, cupoanele talon înscrise nu au fost tipărite şi distribuite de această instituţie, atestând în mod nereal faptul că a efectuat servicii de transport cu pensionari în baza cupoanelor talon prezentate de aceştia, că a emis bilete de călătorie cu reducere de 50% conform legii 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, deşi în realitate aceste servicii nu au fost prestate, cu scopul de a obţine un folos patrimonial injust, respectiv diferenţa de tarif de 50% din valoarea unui număr de 289.455 călătorii presupus a fi efectuate cu pensionari, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 7.009.131 lei”, se arată în comunicatul procurorilor.

Au fost, și în acest az, percheziții la locuința administratorului, fiind ridicate înscrisuri, printre care şi cupoane de pensie cu privire la care există indicii de falsificare. În aceeaşi zi, s-au dispus măsuri asigurătorii constând în aplicarea sechestrului asupra a nouă bunuri imobile – terenuri situate în comuna Miroslava, judeţul Iaşi, respectiv poprirea sumelor de bani din conturi bancare deţinute de suspecţi la două bănci, până la concurenţa sumei de 7.009.131 lei.

Ambele dosare vizează infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi fals în declaraţii.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Comoara descoperită de muncitor. Foto: X
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...