Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus marți, în cadrul Interviurilor Digi24.ro, că salariile profesorilor vor fi majorate după ce intră în vigoare legea salarizării. Ea precizează că „grila de salarizare pentru sistemul educațional este în legea salarizării” și că ministerul pe care îl conduce a stabilit doar nivelul „de la care se pleacă cu grila”. Legea salarizării ar urma să fie definitivată în această vară, mai spune Ligia Deca.
„Pe partea de salarizare a profesorilor, ne colerăm cu legea salarizării în sistemul public. Grila de salarizare pentru sistemul educațional nu este în legea educației, este în legea salarizării, care este în elaborare, există un termen undeva în vară, dar trebuie definitivată. Ea acolo se va regăsi. Noi ce am specificat în lege este nivelul de la care plecăm cu grila, care este nivelul salariului mediu pe economie pentru debutanți”, a spus ministrul Educației, la Interviurile Digi24.ro.
Salarizarea profesorilor va fi progresivă şi va avea la bază salariul mediu brut pe economie, o prevedere care va fi inclusă în legile educaţiei, anunța luni Ligia Deca. „Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Această prevedere este inclusă în legile educației și avem sprijinul politic al coaliției pentru o pune în practică. Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani, asta pentru a păstra atractivitatea profesiei și pentru a da timp acelor profesori cu experiență să se poată implica fie în management școlar, fie în activități de mentorat", a spus ministrul Educaţiei în conferinţa de presă în care a anunţat principalele prevederi ale noilor legi ale educaţiei.
Salarial mediu brut pe anul 2023 este de 6.789 de lei. Aceasta a precizat că în cazul cadrelor didactice care se pensionează, aceastea vor primi o primă echivalentă cu două salarii. Ligia Deca a spus că există deja un acord în coaliție pe acest subiect.
Ligia Deca a mai spus că îşi doreşte să crească calitatea în educarea iniţială a profesorilor din învăţământul primar, aceştia urmând să fie formaţi în licee pedagocice şi universităţi, scrie Agerpres. „Încercăm să profesionalizăm cariera didactică. (...) Vom creşte calitatea formării iniţiale, corelat cu o formare continuă mai adecvată contextului. (...) Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii de învăţământ primar. Ceea ce până acum se forma doar la nivelul de învăţământ mediu acum vom forma la nivelul învăţământului superior. Profesia didactică este o profesie care necesită studii superioare”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.
Editor : Loredana Bancăș