Paradox în goana după un paşaport. După ce stau zile întregi la coadă să depună cererea, mulţi nu mai vin niciodată să îl ia. Aproape o mie de acte nerevendicate zac acum în fişetele serviciului de profil de la Galaţi. Funcţionarii sunt uimiţi: pur şi simplu nu înţeleg cum poate cineva să uite de documentul pe care s-a chinuit atât să îl obţină.
În rafturile pe care le vedeţi avem aproximativ 1.000 de paşapoarte. Aşa cum vă ziceam, peste 100 de paşapoarte sunt din anii anteriori, spune funcționara.
„Paşaport, l-am anulat astăzi. Deci a expirat pe 20 iulie 2017, s-a făcut tot în iulie, când e aglomeraţie de mori, dar nu a venit să îl ridice”, explică ea.
La fiecare trei luni, agentul-şef adjunct Ionica Burtea trimite la casat aproape 100 de paşapoarte care expiră în sertarele din biroul unde lucrează.
„Facem inventarul şi paşapoartele care nu s-au ridicat şi au expirat le anulăm şi le trimitem la distrugere la Bucureşti”, explică femeia.
Aproape o mie de paşapoarte neridicate sunt acum la serviciul de profil de la Galaţi. Cele mai multe au fost tipărite anul acesta, în timp ce peste 10% au fost făcute din 2007 până anul trecut.
„Vin, noi le spunem că au paşaport la noi în uz şi ei rămân, se uită la mine: Da? Eu nu ţin minte. Cu unii dintre ei ne certăm, le arătăm aici. Domnule, ai paşaport la noi. Nu e adevărat, a venit altcineva în locul meu. Nu vreţi să ştiţi ce scandal iese. Deci nu ţin minte, nu ţin minte că au depus. Când stai la asemenea rând, ţii minte toată viaţa”, spune Ionica Burtea, agent la Serviciul Pașpoarte Galați.
„Pe undeva este de neînţeles având în vedere că, după cum aţi şi văzut, stau la cozi, plătesc taxa pentru emiterea paşaportului”, comentează Aurelian Păduraru, șeful Serviciului Pașapoarte Galați.
În timp ce unii uită să îşi ridice documentele, alţii stau în continuare ore întregi la rând în fiecare zi.
O soluţie la problema paşapoartelor uitate ar fi expedierea lor prin curier la domiciliul solicitantului. 10 lei trebuie să plătiţi dacă vreţi să vă vină documentul acasă.