De ce reducerea TVA în turism nu va avea efectul aşteptat
Data publicării:
Reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată la cinci procente pentru hoteluri şi restaurante dă speranţe românilor pentru excursii mai ieftine şi mai multe. Totul depinde însă de alegerea patronilor. Consultanţii pentru turism nu se aşteaptă să scadă preţurile. Mulţi oameni de afaceri vor prefera să le ţină pe loc şi să ofere servicii în plus în cel mai bun caz. Pentru că există şi varianta ca banii în plus să fie folosiţi pentru investiţii.
Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul a redus de la nouă la cinci procente TVA pentru cazare, restaurante şi catering îşi propune să revitalizeze turismul.
Reducerea taxei pe valoare adăugată înseamnă, de pildă, 50 de lei în minus la un hotel de trei stele din Sibiu pentru un sejur de şase nopţi. Cu condiţia ca rezervarea să fie făcută direct la recepţie, nu prin agenţie de turism. Şi ca patronul să nu aibă alte planuri care să ţină preţurile la acelaşi nivel ridicat.
Cristian Barhalescu, consultant în turism: „Vor avea un câşstig mai mare care se va reflecta apoi în investiţii în infrastructură”.
Patronii agenţiilor de turism admit că scăderea TVA este un impuls pentru industria ospitalităţii. Cred însă că statul trebuie să investească mai mult în promovarea internaţională şi să se gândească şi la facilităţi ce pot revigora turismul pe termen lung.
Nicolae Demetriade, preşedinte ANAT: „La un investitor care aduce milioane de euro înt-un hotel ar trebui să îi acorde facilităţi pentru 10 ani, de exemplu să nu plătească impozite”.
Taxa pe valoarea adăugată în turism va fi redusă de luna viitoare. Asta înseamnă că dacă nu aţi plătit deja vacanţa de Crăciun sau Revelion, aţi putea găsi oferte mai ieftine.