Cutremurul de 5,2 care a avut loc în noaptea de joi spre vineri, cel mai puternic din acest an, se încadrează în activitatea normală a zonei seismice Vrancea, spune Constantin Ionescu, directorul general al INFP. El a explicat la Digi24 că, în medie, la fiecare doi ani se produce un cutremur de 5-6 grade. Ionescu a subliniat din nou că un cutremur mare nu poate fi prezis și că analizele făcute până acum „nu au dus la nimic bun”.
„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune”, a spus Ionescu.
„Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate. E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, a adăugat el.
El a precizat că nu se poate estima când ar putea avea loc un cutremur de peste 7.
„Institutul are o infrastructură destul de bună privind alte măsurători decât activitatea seismică. Noi încercăm să facem o analogie cu alte elemente, dar încă nu putem spune că activitatea seismică este corelată cu alți precursori seismici. Se fac analize statistice, dar care nu au dus la nimic bun. Estimările nu au prezis exact perioada când s-a spus că va fi cutremurul. Practic nu se poate face nicăieri o estimare despre cutremurele adânci”, a adăugat Ionescu.
Editor web: M.B.