Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat miercuri de ce nu a fost transmisă nicio alertă privind tornada din Călăraşi. Totodată, el le răspunde celor care "atacă" sistemul Ro-Alert că sistemul funcționează dacă există informația că se va întâmpla ceva sau eventual ca se întâmplă ceva. "Dacă nu avem informația atunci nu avem motive ca să declanșăm sistemul", explică Raed Arafat.
"Ca de fiecare dată în ultima perioada, cum apare ceva neașteptat suntem întrebați de ce nu l-am anunțat prin sistemul Ro-Alert iar sistemul este atacat că ar fi inutil!
Acum este rândul fenomenului meteo "tornadă" care a apărut în Județul Călărași și întrebarea pusă de unii jurnaliști este de ce nu am anunțat din timp tornadă. Unii au început să atace sistemul Ro-Alert de parcă sistemul Ro-Alert este un radar meteo care trebuie să avertizeze despre fenomenele meteo înainte că ele să apară", spune Raed Arafat.
El precizează că na nivelul fiecărui dispeceratul ISU județean, precum și la nivelul IGSU și al DSU, există terminale de activare Ro-Alert şi că sistemul de alertare Ro-Alert este activat de oricare din aceste dispecerate, de către ofițerul de serviciu care alege zona în care populația trebuie să fie avertizată, în vederea înștiințării despre un fenomen sau situație periculoasă iminentă.
"Ca să activăm sistemul Ro-Alert, trebuie în primul rând să aflăm despre faptul că situația respectivă urmează să aibă loc sau cel puțîn faptul că fenomenul este în desfășurare. Pentru cei care nu cunosc încă, DSU și IGSU NU SUNT CEI CARE INTERPRETEAZĂ DATELE METEO, acest lucru fiind realizat la nivelul ANM;
Dacă la orice moment suntem sesizați de ANM, sau de orice altă instituție, despre un fenomen ce pune viață oamenilor în pericol, fiind necesară aleratarea populației într-o anumită zona, atunci la nivelul dispeceratului județean sau al celui național se emite alertă prin Ro-Alert;
Cu alte cuvinte, celor care continuă să atace acest sistem cu orice ocazie, sistemul funcționează dacă avem informația că se va întâmplă ceva sau eventual că se întâmplă ceva. Dacă nu avem informația atunci nu avem motive că să declanșăm sistemul", a explicat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit acestuia, sistemul Ro-Alert nu este un sistem care depistezează singur fenomenele meteo sau alte situații periculoase, ci doar un sistem de alertare care se activează la nivelul unui dispecerat folosind o tehnologie care ne permite alegerea unei zone și emiterea mesajului care să ajungă concomitent și instantaneu la un număr cât mai mare de telefoane aflate în zona respectivă.
"Să nu uităm că mai este și aplicația DSU, care este conectată la rândul ei direct la ANM că sursă de informare, și prin care se dau avertizări frecvente de cod galben, protocaliu sau roșu. În cazul județului Călărași s-a emis o averitzare meteo de cod portocaliu înaintea apariției "tornadei" și prin care populația a fost avertizată că vor fi fenomene extreme", conchide Raed Arafat.