Victor Socaciu a murit luni la vârsta de 68 de ani. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Sala Palatului. Cei care vor să îi aducă un omagiu pot merge în foaier, azi și mâine. Miercuri, sicriul va fi depus, între orele 12:00 şi 14:00, la Camera Deputaţilor, pentru că artistul a fost și deputat. El va fi înmormântat joi.
Victor Socaciu și-a petrecut ultimele șapte săptămâni din viață în spital. Artistul a suferit în trecut un transplant de rinichi și avea mai multe probleme de sănătate, iar în aprilie fusese diagnosticat cu COVID.
„A fost bine, a fost la spital pentru o intervenție minoră. Acolo a contractat o infecție nosocomială și cauza decesului a fost șoc septic”, a declarat Brândușa Simion, soția lui Victor Socaciu. „A ajuns la spital pe 19 noiembrie. Avea un post-COVID, acumula pleurezie, lichid la plămâni, și am fost trei zile să facă un drenaj. Asta a fost intervenția pentru care am fost. Și de acolo, au apărut complicații. A avut multe momente în care și-a revenit și îmi spunea că vrea să ajungă la Bistrița pe 3 decembrie, că îl așteaptă acolo oameni”, a povestit Brândușa Simion.
„Ne asumăm când avem intervenții, se știe că în spitale sunt bacterii. Am vorbit chiar înainte să se interneze, cum a zis și Brândușa, vorbeam despre videoclipul piesei pe care a scos-o și vorbeam de niște planuri. Nu se gândea nimeni la așa ceva”, a mărturisit Ana-Maria Socaciu, fiica lui Victor Socaciu. „A avut simptome, dar nu așa de grave, a fost internat și a răspuns la tratament foarte bine, doar că plămânii au fost afectați și s-a ales cu această pleurezie”, a mai spus Ana-Maria Socaciu despre perioada în care tatăl ei a avut COVID.
Reprezentanții spitalului unde a fost internat Victor Socaciu spun că artistul a fost îngrijit corespunzător, iar medicii au făcut totul din punct de vedere medical.
Artistul va fi condus pe ultimul drum joi. Familia îi va respecta ultima dorință și îl va înmormânta, așa cum și-a dorit, la Cornu.
Cine a fost Victor Socaciu
Victor Socaciu, muzician, compozitor, realizator şi producător de emisiuni de televiziune, unul dintre cei mai apreciaţi folkişti din România, s-a născut la 14 ianuarie 1953, la Braşov. A absolvit Liceul de Matematică-Fizică nr. 1 din Braşov, iar în 1969 a urmat cursurile de chitară clasică la Şcoala Populară de Artă din Braşov, la clasa prof. Teodor Martinescu. În 1978 a absolvit Facultatea de Electromecanică din Universitatea Braşov, cu diplomă de inginer. A fost, de asemenea, absolvent al Institutului Social-Democrat „Ovidiu Şincai” - masterat în „Management în politică” (2007).
Victor Socaciu a debutat pe scenă în anul 1970, cu trupa rock Zodiac, în cadrul căreia era chitarist şi solist vocal. Atracţia sa faţă de muzica folk a început în anul 1972, când, conform propriilor mărturisiri, l-a auzit cântând la radio pe Mircea Florian. Începând din 1973 a activat în cadrul Cenaclului „Dacia Felix” din Centrul Universitar Braşov, iar primele sale cântece folk (Trenul, Ţinta, Între bine şi rău, Sub scutul amurgului) s-au bucurat de un real succes în mediul studenţesc.
În 1975, Victor Socaciu debutează la radio cu piesa „Nălucile amintirilor”, iar în anul următor are loc debutul TV cu piesa „Oltule”. A fost membru al Cenaclului „Flacăra” din 1976 până în în 1982, apoi membru al Cenaclului „Serbările Scânteii Tineretului” (1983-1985).
Victor Socaciu a fost producător, de-a lungul timpului, al unor festivaluri de gen precum Festivalul Naţional - Concurs de muzică folk „Om bun” (din 1991), Festivalul Naţional - Concurs „Cântecul de dragoste” (în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Cultelor, Televiziunea Română şi Radio România Actualităţi), Festivalul „Country music”, al altor numeroase evenimente cultural-artistice, precum şi iniţiator şi producător al proiectului „Romanian Golden Art”.
A fost membru, din anul 2002, al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România și a semnat peste 300 de cântece declarate la UCMR-ADA (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia Drepturilor de Autor).
A obţinut numeroase premii în domeniul muzical, iar în perioada 2018- 2020, a participat, împreună cu Ducu Bertzi şi Vasile Şeicaru, la numeroase concerte în ţară din seria „Folk de colecţie”.
Victor Socaciu a fost deputat în Parlamentul României, în legislatura 2008-2012, fiind ales în circumscripţia electorală nr. 28 Mureş, colegiul uninominal nr.4, pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator, din partea Partidului Social Democrat. Pe perioada amintitei legislaturi a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, membru în Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, precum şi membru în Comisia parlamentară a revoluţionarilor din Decembrie 1989, potrivit site-ului www.cdep.ro.
Luptător pentru victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989 cu brevet conferit de Preşedinţia României în 1995, conform www.cdep.ro, Victor Socaciu a fost numit în ianuarie 2013 în funcţia de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989. În perioada 2014-2017, Victor Socaciu a fost consul general, şef al Consulatului General al României la Montreal, Canada.
În 2002, Ministerul Culturii i-a acordat Premiul de onoare pentru întreaga activitate în slujba cântecului românesc, iar în 2004 preşedintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, scrie Agerpres.
Editor : Luana Pavaluca