Video Daea cere monitorizarea cerealelor din Ucraina: Să se știe în orice moment ce cantitate este pe drum

Data actualizării: Data publicării:
Petre Daea, ministrul Agriculturii, face declarații de presă la sediul ministerului din București pe 4 august 2022.
Petre Daea, ministrul Agriculturii. Foto: Profimedia Images

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat vineri, după discuțiile cu fermierii care protestează în Capitală, că autoritățile din România „învârt o situație grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia Europeană”. El cere executivului european să găsească sume suplimentare care să sprijine agricultorii, dar și moduri de monitorizare a transportului de cereale din Ucraina pentru a ști „ce cantitate există în drum spre țările din vecinătatea conflictului armat”. În același timp, el precizează că banii primiți de la Comisia Europeană se vor da numai fermierilor care au cereale pe stoc la 1 februarie şi nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale.

 

Ministrul Daea cere Comisiei Europene să găsească sume suplimentare care să sprijine fermierii și să se realizeze culoarul de transport al cerealelor spre destinație cunoscută, astfel încât aceste cantități de cereale să nu rămână în țările învecinate Ucrainei și să se ducă unde e nevoie. În același timp, ministrul Daea cere mecanisme de monitorizare pentru a ști „ce cantitate de cereale există în drum spre țările din vecinătatea conflictului armat”.

„Comisia Europeană este rugată să găsească sume suplimentare destinate sprijinului respectiv(...) În al doilea rând, să se introducă măsuri care înseamnă restricții la vamă, prin taxe vamale, și Comisia trebuie să analizeze această situație și este de luat în seamă. În al treilea rând, să se creeze un mecanism de monitorizare foarte clar prin care să știe în fiecare moment ce cantitate de cereale există în drum spre țările care sunt în vecinătatea conflictului armat și să se intervină cu mecanisme automate de sprijin. (...)Dacă știm că avem un efect negativ, atunci să vină automat sprijin pentru țările afectate. Eu, ministrul Agriculturii, susțin că aceste cereale trebuie să se ducă pe culoarul acesta de transport și să nu rămână în țările limitrofe confictului, întrucât, iată, unde ne-a adus și acum noi plătim nota de plată.  Noi învârtim situația asta extrem de grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia și, ridicând taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piața unică a UE”, a spus acesta. 

Petre Daea: Ajutorul se va da numai fermierilor care au cereale pe stoc la 1 februarie

Petre Daea a dat asigurări că ministrul Agriculturii şi Guvernul României sunt alături de problemele pe care le au fermierii. „De fiecare dată am dat sprijinul necesar şi trebuie să dăm şi îl vom da în continuare. Este un moment greu, un moment în care conflictul armat şi zăngănitul armelor de lângă ţara noastră iată că a creat probleme deosebite fermierilor, prin acest aflux de cereale care vin în România şi care au pus într-o situaţie foarte grea pe cei care lucrează terenul şi nu au putut să valorifice întreaga producţie, sau au putut să o valorifice la preţuri mici, datorită situaţiei din Ucraina”, a spus Daea.

Acesta a precizat că banii de la Comisia Europeană se vor da numai fermierilor care au cereale pe stoc la 1 februarie şi nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale. „Eu le-am transmis foarte clar ce facem în momentul acesta şi am anunţat şi ei ştiau dar le-am explicat astăzi pe larg că acele sume care au venit în prima tranşă de la Comisia Europeană se pun în mişcare imediat. Spun imediat pentru că ieri, la orele 10.29, a apărut în Jurnalul Oficial, regulamentul care dă posibilitatea acordării sumelor, pe care le ştiţi, o sumă rerizorie, o sumă mică dar pe care am luat-o pentru a ajunge la fermierii care au fost afectaţi”, adaugă Petre Daea

El precizează că la această sumă bugetul Ministerului Agriculturii a pus încă 10 milioane de euro.„Practic suma s-a dublat şi la orele 14.19 minute pe site-ul Ministerului Agriculturii am publicat actul normativ care stabileşte modul de acordare a acelor bani care au venit şi care au fost dublaţi prin bugetul ministerului Agiculturii şi care se vor da numai la fermierii care au cereale pe stoc, la data de 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianţii de cereale. Ei şi-au asumat acest risc legat de activitatea de comerţ şi de aceea tot sprijinul se duce spre fermieri”, a declarat Daea.

În același timp, ministrul Daea susține că aşteaptă suma suplimentară de la Comisia Europeană, în urma intervenţiilor preşedintelui Klaus Iohannis la nivelul Consiliului European.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri