Curtea de Apel: militarul român arestat la Iași poate fi extrădat în SUA

Data publicării:
masina politie

Judecătorii Curții de Apel Iași au admis solicitarea făcută de Departamentul de Justiție al SUA privind extrădarea lui Emil Daniel Popescu, un bărbat în vârstă de 49 de ani, aflat în arest provizoriu după ce autoritățile din Statele Unite ale Americii au emis pe numele său mandat de arestare pentru fapte de corupție, relatează News.ro.

Bărbatul este cercetat în Statele Unite ale Americii pentru fapte de corupție pe care le-ar fi comis în Irak pe vremea când era angajat al unei firme de intermedieri și construcții care lucra cu Guvernul SUA.

"În baza art.52 din Legea nr.302/2004, modificată, admite cererea de extrădare formulată de Departamentul de Justiție al Statelor Unite Ale Americii — Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est al Statului Virginia, privind persoana extrădabilă Popescu Emil-Daniel, în dosarul transmis prin nota verbală emisă de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, înregistrată la Ministerul Justiției din România la data de 8 iunie 2007. Constată că sunt întrunite condițiile extrădării", se arată în încheierea de ședință a Curții de Apel Iași.

Totodată, magistrații precizează în același document că Emil Daniel Emil Popescu nu a consimțit la predarea către autoritățile din SUA și de aceea pe 23 mai a fost dus la Centrul Regional de Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Iași.

"Dispune extrădarea și predarea persoanei extrădabile, Emil Daniel Popescu către autoritățile competente ale Statelor Unite ale Americii, respectiv Tribunalului Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est al Statului Virginia, în vederea judecării penale pentru comiterea infracțiunii de conspirație la încălcarea prevederilor Statutului anti-mită", se arată în decizia judecătorilor Curții de Apel Iași.

Potrivit magistraților, Popescu urmează să fie predat în vederea extrădării și predării pe parcursul următoarelor 30 de zile. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în termen de cinci zile la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Daniel Emil Popescu este acuzat că a mituit doi angajați guvernamentali din SUA în perioada 2010-2011, când era reprezentant al unei firme din Irak în cadrul unor negocieri ce erau purtate cu agenți guvernamentali americani privind închirierea unui imobil. Imobilul era deținut de o persoană juridică din Irak, iar chiriașul era Guvernul SUA. Alături de alte două persoane, nenominalizate în mandatul de arestare trimis în România, Popescu ar fi mituit doi angajați guvernamentali americani pentru supraevaluarea chiriei imobilului. În urma intervenției românului, Guvernul SUA ar fi închiriat acel imobil cu 665.000 de dolari, în condițiile în care, anterior, aceeași proprietate fusese închiriată unei alte firme cu doar 124.000 de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
La 46 de ani, Usher se menține într-o formă de invidiat. Artistul a dezvăluit care este secretul aspectului...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025