Exclusiv Cum va arăta decizia de recalculare a pensiilor. Directorul Poștei Române explică cum și când vor fi livrate documentele

Matthew Garvey Data actualizării: Data publicării:
pensie batran bani
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deciziile de recalculare, prin care românii vor afla noua valoare a pensiilor, vor fi distribuite începând de vineri, 16 august, de către reprezentanții Poștei Române. Directorul Poștei, Valentin Ștefan, a dat asigurări, pentru Digi24.ro, că nu vor exista întârzieri. În paralel, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a prezentat în exclusivitate la Digi24 ce conține o astfel de decizie.

„De pe 1 septembrie, oamenii vor începe deja să își primească drepturile bănești aferente lunii septembrie, pentru că din luna septembrie intră în vigoare noua Lege a pensiilor, unde avem inclusă și noua formulă de calcul, pe baza căreia am recalculat toate pensiile (...) Estimăm că peste 75% din numărul total de pensionari din sistemul public vor primi majorări ale pensiilor”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, în direct la Digi24.

Cum vor arăta deciziile de recalculare

Astfel, începând de vineri, 16 august, reprezentanții Poștei Române vor începe să distribuie deciziile de recalculare. Concret, în prima parte a documentului vor fi prezente datele despre pensionar (CNP, nume, data înscrierii la pensie) și denumirea categoriei de pensie. 

Ulterior, pe document va apărea „suma punctajelor anuale realizate de titular”, adică „numărul de puncte realizate pe contributivitate, cât a muncit persoana respectivă”, a explicat Daniel Baciu, la Digi24. 

Pensionarii vor regăsi și cuantumul pensiei la data de 31 august, înainte de aplicarea noii Legi. 

Apoi, vor găsi o „evidență foarte clară a tuturor stagiilor de cotizare”, după cum a subliniat președintele Casei de Pensii. Astfel, partea a doua a documentului e împărțită în 6 puncte:

A) Total stagiu de cotizare realizat; B) Stagiu de cotizare contributiv; C) Numărul de puncte de stabilitate; D) Numărul total de puncte realizate la 1 septembrie; E) Valoarea punctului de referință la data de 1 septembrie și F) cuantumul nediminuat al pensiei la 1 septembrie;

La punctul F), astfel, pensionarii vor găsi noua sumă, pe care o vor primi lună de lună.

Important de menționat este că, la finalul documentului, este prevăzut că „decizia poate fi contestată în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă”.

exemplu recalculare pensii
Exemplu de decizie de recalculare a pensiilor / Sursă: Digi24

Digi24.ro v-a prezentat modul în care se va face recalcularea pensiilor, începând cu 1 septembrie 2024. Mai multe detalii, aici

Directorul Poștei Române: Ne-am asigurat că nu avem întârzieri

Directorul Poștei Române, Valentin Ștefan, a dat asigurări, într-o declarație acordată Digi24.ro, că nu se așteaptă să apară probleme în ceea ce privește livrarea la domiciliu a deciziilor de recalculare a pensiilor.

Concret, începând de vineri, 16 august, până pe 30 august, poștașii se vor prezenta la domiciliul fiecărui pensionar pentru a înmâna aceste decizii. Valentin Ștefan a explicat și ce se va întâmpla în cazul în care omul nu e găsit acasă. 

„Batem la ușa omului, dacă nu e prima dată acasă, încercăm și a doua oară, la o altă zi, în altă oră. Dacă nici acest lucru nu este posibil, atunci documentul va fi lăsat în oficiul poștal de care aparține beneficiarul. După fiecare încercare de livrare, lăsăm și o mică bucată de hârtie în care menționăm că s-a încercat livrarea, nu ați fost acasă și să sune la oficiul poștal”, a declarat directorul Poștei Române, pentru Digi24.ro.

În plus, pensionarii vor putea apela și la numărul de telefon 021 9393, serviciul de suport clienți oferit de Poșta Română, pentru a afla informații cu privire la stadiul livrării deciziilor de recalculare.

„Nu este nimic complex în ceea ce facem acum, nu mă aștept să apară probleme. Mă aștept să livrăm cele 4.6 milioane de decizii până la finalul lunii”, susține Valentin Ștefan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
Digi FM
Tudor Chirilă, după ce a certat un șofer în trafic: ”La asta se ajunge când nesimțirea și lipsa de eficiență...
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Sectorul IT nu mai este „tigrul” economiei românești. „Când industria scade, serviciile sunt primele lovite”
Newsweek
Salariu minim european. Care români iau 650 lei în plus pe lună? Din ce lună?
Digi FM
De ce videoclipul personal în care Kate anunţă că a terminat chimioterapia marchează o abordare surprinzător...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
De ce a plâns Salma Hayek în timpul filmărilor cu Antonio Banderas la "Desperado". Ce relație au cei doi în...
UTV
Angelina Jolie si Salma Hayek au intors toate privirile la Festivalul Internatinoal de Film de la Toronto