Apelurile cu roșu apar atunci când se întârzie prea mult răspunsul, nu atunci când e o urgență mai mare decât o alta, pentru că ierarhizarea nu este făcută de de operatorii de la 112. Polițiștii primesc apelurile de la 112, iar ele apar în calculator și se colorează în roșu atunci când așteaptă mai mult decât este cazul.
Jurnalistul Florin Negruțiu a explicat la Jurnalul de seară cum funcționează codurile de culori: „Între 3 și 9 secunde. 3 – verde, 9 – roșu. Dacă polițistul nu răspunde într-un interval de 9 secunde, apelul se întoarce în centrală, iar polițistul trebuie să dea explicații pe linie administrativă”.
„Este coșmarul oricărui polițist de la 112 că va trebui să răspundă pentru că nu a răspuns la un apel. Noi spunem de două zile ba „bruta”, ba „monstrul”, ba „complicele criminal de la 112”, dar modul în care funcționează acest sistem este infernal. Omul acesta nu este rău de la natură, a fost adus în starea asta de un sistem care l-a trimis acolo, l-a abrutizat și l-a dezumanizat. Omul ăsta are un copil, dar niciun moment nu a avut sentimentul că de partea cealaltă ar putea să fie copilul său”, a spus jurnalistul despre polițistul care a preluat apelul la 112 al Alexandrei Măceșanu, fata de 15 ani care a sunat la numărul de urgență pentru a anunța că a fost răpită și pentru a cere ajutor.
„Asta ce înseamnă? Lipsă de empatie. Dar este lipsă de empatie și la polițist, care este un bărbat, dar și la operatoarea de la 112, care este o femeie, care ar fi trebuit să răspundă cu mai multă înțelegere, cu mai multă empatie, să se pună în pielea victimei. Niciun moment femeia asta nu mi-a dat sentimentul că o liniștește pe Alexandra. Din contră, Alexandra spune de la început: Vă rog, nu închideți. La 911, în SUA, operatorul încearcă să țină cât mai mult apelantul pe linie și îi spune: nu închideți”, a adăugat Florin Negruțiu.
Viorel Florescu, agentul care a preluat apelul la 112 al Alexandrei, a declarat că timpul este limitat, de aceea nu poate vorbi mult cu apelantul, însă nu a ignorat cazul fetei și nici nu a grăbit-o, deoarece suspinele ei relevau o situație deosebită.