Cum a ajuns Viorel Ştefan membru al Curţii de Conturi a UE

Data actualizării: Data publicării:
VIOREL_STEFAN_180129_AUDIERE_CABINET_DANCILA_025_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Viorel Ştefan, vicepremier al României, a fost numit membru al Curţii de Conturi a Uniunii Europene, mandatul său urmând să înceapă pe 1 iulie, anunţă instituţia europeană. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Viorel Ştefan, vicepremier al României, a fost numit membru al Curţii de Conturi a Uniunii Europene, mandatul său urmând să înceapă pe 1 iulie, anunţă instituţia europeană.

"Consiliul Uniunii Europene a numit în funcție doi membri noi la Curtea de Conturi Europeană: Ivana Maletić, din Croația, a fost numită pentru un mandat care va începe la 15 iulie 2019 și se va încheia la 14 iulie 2025. Aceasta îl va înlocui pe Neven Mates, membrul croat al cărui mandat expiră.

Viorel Ștefan, din România, a fost numit pentru un mandat care va începe la 1 iulie 2019 și se va încheia la 30 iunie 2025. Acesta îl va înlocui pe George Pufan, membrul român al cărui mandat expiră", se arată într-un comunicat postat marţi după-amiază pe site-ul instituţiei europene.

Consiliul UE a luat aceste decizii pe baza propunerilor transmise de cele două state membre UE și după consultarea Parlamentului European.

Europarlamentarii din Comisia de control bugetar a Parlamentului European au respins candidatul din partea României pentru o poziţie de membru al Curţii Europene de Conturi, vicepremierul Viorel Ștefan, după ce mai mulți europarlamentari au vorbit despre rolul lui în rezultatele slabe ale luptei anticorupție din România, potrivit unui comunicat din 8 aprilie al Parlamentului European.

Peste o săptămână, candidatura sa pentru poziţia de membru al Curții Europene de Conturi a fost respinsă și de plenul Parlamentului European

Guvernul a decis să îl susţină tot pe Viorel Ştefan.

Curtea Europeană de Conturi, cu sediul în Luxemburg, are 28 de membri, câte unul din fiecare țară. Ei sunt numiți pentru un mandat de lase ani. Consiliul, după consultări cu Parlamentul European, decide asupra candidatului propus de fiecare țară. Dacă PE are o opinie nefavorabilă despre unul dintre candidați, președintele legislativului european cere Consiliului să retragă această nominalizare și să propună un alt candidat.

Totuși, Consilul poate să numească și candidații respinși de Parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri