Analiză Cum a ajuns tancul german Leopard o armă vitală pentru armata ucraineană. De ce tancul american Abrams nu e o soluție pentru Kiev

Data actualizării: Data publicării:
cancelarul german Olaf Scholz, în fața unui tanc german Leopard 2
Guvernul cancelarului german Olaf Scholz a fost acuzat că „trage de timp” în privința OK-ului pentru livrarea de tancuri Leopard (în imagine) Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Aliații NATO ai Germaniei pun tot mai multă presiune pe guvernul de la Berlin pentru a accepta furnizarea de tancuri Leopard 2 armatei ucrainene. Germania nu a reușit să ajungă până acum la un acord cu aliații săi occidentali în privința acordării de astfel de blindate Kievului, în condițiile în care armata rusă e așteptată să declanșeze o ofensivă de primăvară pe frontul ucrainean. Experții militari cred tancurile Leopard ar putea pune trupele ucrainene în avantaj față de cele ruse, informează CNN. Concomitent, un general american, fost tanchist, a explicat că tancul Leopard e mult mai ușor de „învățat” și întreținut decât tancul american Abrams. De asemenea, tancurile germane sunt disponibile în Europa, ceea ce înseamnă un lanț de aprovizionare mult mai scurt, decât în cazul Abramsurilor, care ar trebui aduse din SUA.

În acest moment, în Europa se află în jur de 2.000 de tancuri Leopard 2, în mai multe variante și stări diferite de operativitate.

Tancul e dotat cu un tun cu țeavă lisă, calibrul 120 mm și o mitralieră de 7,62 mm (în calibru NATO). Blindatul poate atinge 70 de kilometri pe oră pe șosea și 50 km/h pe teren accidentat și este protejat împotriva dispozitivelor explozive, minelor sau proiectilelor antitanc, conform celor declarate de producătorul german, Kraus-Maffei Wegmann.

tanc Leopard Germania
Tancuri Leopard 2 germane. Foto: Profimedia Images

Practic, 13 țări europene dețin acest tanc, intrat în producție în 1979 și care a trecut succesiv printr-o serie de modernizări până în prezent.

Acest lucru înseamnă că aceste tancuri se află deja relativ „aproape” de Ucraina, ceea ce ar scurta considerabil lanțul logistic, comparativ cu tancurile Abrams M1, care ar fi trebui livrate din Statele Unite. În plus, costurile de întreținere în cazul Leopard-urilor sunt mult mai mici, susțin experții militari.

Tancul Leopard poate angaja alte tancuri aflate la aproape 10 kilometri distanță

„Leopard 2 este un tanc modern, bine protejat și cu senzori de calitate”, a declarat pentru CNN Jack Watling, expert militar în cadrul Institutului de Studii Strategice de la Londra (Royal United Service Institute - RUSI). „Inițial, tancul a fost proiectat special pentru a putea fi operat și întreținut de către recruți, prin urmare este mai simplu de folosit pe câmpul de luptă, comparativ cu alte tancuri NATO, precum Challenger 2”.

Conform informațiilor din surse deschise publicate pe blogurile militare, tancul Leopard are un sistem de ochire cu telemetru laser și cameră termală, conectate la un sistem computerizat de conducere a focului. Acest sistem calculează automat și precis distanța, face corecțiile balistice în funcție de teren, tipul de muniție folosită și condițiile meteo.

profimedia-0558441025
Joystick cu un buton „Laser”. Imagine din interiorul turelei unui tanc Leopard 2. Foto: Profimedia Images

Sistemele moderne de conducere a focului, precum cele de pe tancurile Leopard, permit descoperirea și identificarea rapidă a țintei, direcționarea rapidă a tunului pe țintă și menținerea stabilizată a tunului pe direcția de urmărire.

Astfel, un tanc Leopard poate angaja ținte până la o distanță de 9.900 de metri.

100 de tancuri occidentale ar putea înclina balanța în favoarea Ucrainei pe câmpul de luptă

Astfel de tancuri s-ar putea dovedi vitale pe câmpul de luptă și ar fi net superioare majorității modelelor de blindate aflate atât în dotarea Ucrainei cât și a Rusiei.

Tancurile occidentale ar putea forma o brigadă de tancuri care să servească pe post de „vârf de lance” al unei forțe capabile să spargă defensiva rusă, este de părere generalul în rezervă, Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa.

Deși oficialii ucraineni au anunțat că au nevoie de 300 de tancuri moderne, experții militari occidentali consideră că și 100 de astfel de blindate ar putea înclina decisiv balanța în favoarea Kievului, pe câmpul de luptă.

General american, despre întreținerea tancurilor Abrams: „Nu e ca și cum pui o piesă de schimb într-un DHL și, gata, o trimiți pe linia frontului”

Astfel, aceste tancurile Leopard ar putea fi livrate mai repede Ucrainei, comparativ cu tancurile Abrams, despre care reprezentanții Pentagonului au spus deja că sunt „scumpe, complicate și consumă mult”

Un tanc Leopard consumă mult mai puțin decât un Abrams, ceea ce înseamnă un număr mai mic de cisterne de combustibil necesare în cazul unui batalion și, deci, o amprentă logistică mai mică.

Members of the 386th Air Expeditionary Wing monitor the offload of a M1 Abrams tank from a C-17 Globemaster III here, Sept. 26,
Tancul M1 Abrams are aproape 62 de tone și este mai greu de întreținut, comparativ cu Leopard. Foto: Profimedia Images

„Dezvantajele” livrării de tancuri americane Abrams Ucrainei au fost prezentate punctual de către un general-locotenent american, fost comandant pe astfel de blindate, într-o postare publicată pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Generalul american Mark Hertling, cu o experiență de 37 de ani în comandarea de tancuri și unități de blindate, a spus că tancurile „se strică” extrem de ușor, mai ales dacă echipajele nu sunt instruite corespunzător.

„Am tras cu tancuri T-72, Chieftain, Challenger, Leopard II și Abrams. Tancul M1 (Abrams) necesită cel mai îndelungat antrenament al echipajului în turelă”, a spus Hertling.

„La fel e și în cazul motorului. Acesta se strică atunci când șoferul/mecanicul nu este antrenat corespunzător. Transmisia și motorul sunt scumpe, costă în jur de 1,5 milioane de dolari. Dacă se strică, trebuie înlocuite”, a adăugat generalul american.

De asemenea, în cazul tancurilor Abrams, unele componente pot fi înlocuite doar la un centru de mentenanță, aflat în spatele frontului.

„Există o linie de aprovizionare de 800 de kilometri din Polonia până în Donbas. Cu experiența unuia care s-a ocupat de mentenanța a 250 de tancuri în cadrul unei divizii, vă pot spune că nu poți, pur și simplu, să pui piesele de schimb într-un DHL, avion C-17 ori elicopter Mi-17 și, gata, o trimiți pe linia frontului”

„În opinia mea, tancul Leopard 2 nu ar reprezenta o astfel de povară”, a concluzionat generalul american. 

Germania, acuzată că „trage de timp” în privința OK-ului pentru livrarea de tancuri Leopard Ucrainei

Oricare dintre țările europene care au tancuri Leopard în dotare are însă nevoie de permisiunea Germaniei (țara producătoare) pentru a livra aceste vehicule unei alte țări - Ucraina, în cazul de față.

Germania a fost însă acuzată că „trage de timp” în ceea ce privește OK-ul pentru livrarea de astfel de arme. Astfel, săptămâna trecută, producătorul de armament Rheinmetall a anunțat că va putea livra tancuri Leopard Ucrainei cel mai devreme în 2024.

La întâlnirea pe care aliații NATO au avut-o zilele trecute la baza Ramstein, Germania a exitat să dea un răspuns ferm în privința furnizării de Leopard-uri pentru Kiev. Conform cotidianului german Bild, într-o discuție cu Joe Biden, cancelarul Olaf Scholz i-a transmis acestuia că Germania va permite livrarea de tancuri germane Leopard, cât şi furnizarea acestor tancuri de către parteneri ai NATO dacă SUA furnizează, la rândul lor, tancuri Abrams.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a amenințat chiar că țara sa va livra Ucrainei tancuri germane Leopard 2 fără a mai aștepta o aprobare suplimentară din partea Berlinului.

Ulterior, ministra germană de externe, Annalena Barbock a anunțat că Germania nu va mai sta în cale dacă Polonia va trimite tancurile Leopard 2 în Ucraina.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...